Kamerstuk 32002-18

Amendement van de leden Koopmans en Wiegman-van Meppelen Scheppink ter vervanging van nr. 15 over de inspraak van beide kamers der Staten-Generaal bij de inwerkingtreding van de wet

Dossier: Wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet in verband met uitbreiding van de werkingssfeer van beide wetten naar de exclusieve economische zone


Nr. 18 AMENDEMENT VAN DE LEDEN KOOPMANS EN WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 151

Ontvangen 13 juni 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel III wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De voordracht voor het koninklijk besluit, bedoeld in het eerste lid, wordt niet eerder gedaan dan twee weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd. Indien een der kamers der Staten-Generaal besluit niet in te stemmen met het ontwerp, wordt er geen voordracht gedaan en kan niet eerder dan zes weken na het besluit van die kamer der Staten-Generaal een nieuw ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal worden overgelegd.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de beide kamers der Staten-Generaal inspraak hebben bij de inwerkingtreding van de wet. Wanneer één der beide kamers besluit niet in te stemmen met de inwerkingtreding van de wet, kan pas zes weken na dit besluit opnieuw een ontwerp besluit worden voorgelegd.

Het wetsvoorstel bepaalt dat de regulering – in de EEZ – van visserijactiviteiten ter bescherming van de natuurwaarden via het Gemeenschappelijk Visserijbeleid plaatsvindt. Om tot een voorstel te komen dat aan de Europese Commissie kan worden voorgelegd is op initiatief van Nederland het FIMPAS project opgezet. FIMPAS staat voor Fisheries Measures in Protected Areas. Het FIMPAS project moet resulteren in een pakket van voorstellen voor visserijmaatregelen, dat wordt voorgelegd aan het ICES Advies Comité. Het ICES Advies Comité zal toetsen of met de afgesproken voorstellen de instandhoudingsdoelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Na ommekomst van dit advies zullen Nederland en de andere betrokken lidstaten de Europese Commissie verzoeken om op basis van het voorgestelde maatregelenpakket van FIMPAS en het wetenschappelijk advies van ICES visserijmaatregelen op te nemen in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Tot het moment dat dit proces volledig is doorlopen, is inwerkingtreding van de wet naar het oordeel van de indieners in ieder geval niet wenselijk.

Koopmans Wiegman-van Meppelen Scheppink