Kamerstuk 31791-12

Amendement van het lid Dijsselbloem c.s. ter vervanging van nr. 10 over mogelijkheid voor gemeenten om geen vrijwillige bijdrage aan inburgeraars te vragen

Dossier: Wijziging van de Wet inburgering (vrijwillige inburgering, persoonlijk inburgeringsbudget en harmoniseren handhavingstermijnen)


52,0 %
48,0 %

PvdD

CDA

GL

CU

Verdonk

PvdA

VVD

PVV

SP

SGP

D66


31 791
Wijziging van de Wet inburgering (vrijwillige inburgering, persoonlijk inburgeringsbudget en harmoniseren handhavingstermijnen)

nr. 12
AMENDEMENT VAN HET LID DIJSSELBLOEM C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 101

Ontvangen 16 juni 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel H, komt artikel 24e te luiden:

Artikel 24e

1. De vrijwillige inburgeraar met wie een inburgeringsvoorziening of een taalkennisvoorziening is overeengekomen, is de in artikel 23, tweede lid, bedoelde eigen bijdrage verschuldigd.

2. In afwijking van het eerste lid kan de gemeenteraad voor vrijwillige inburgeraars of bepaalde categorieën vrijwillige inburgeraars bij verordening bepalen dat:

a. geen eigen bijdrage is verschuldigd, of

b. een eigen bijdrage is verschuldigd die lager is dan het bedrag, genoemd in artikel 23, tweede lid.

3. De vrijwillige inburgeraar met wie een inburgeringsvoorziening of een taalkennisvoorziening is overeengekomen en die op last van het college, dan wel een andere instantie als bedoeld in artikel 21, tweede lid, een gecombineerde voorziening als bedoeld in artikel 24b, eerste lid, dient te volgen, is geen eigen bijdrage verschuldigd.

II

In artikel I, onderdeel H, wordt in artikel 24f «de inning van de eigen bijdrage» vervangen door: de eventuele inning van de eigen bijdrage.

Toelichting

Dit amendement regelt dat gemeenten meer ruimte krijgen om de eigen bijdrage niet te vragen van de vrijwillige inburgeraar.

In het eerste lid van artikel 24e is bepaald dat de vrijwillige inburgeraar een eigen bijdrage is verschuldigd. Het nieuwe tweede lid regelt een uitzondering op deze bepaling. De gemeente wordt daarbij zoveel mogelijk beleidsvrijheid gegeven mits het beleid bij verordening is geregeld, zodat het voor iedereen kenbaar is en willekeur wordt voorkomen. Zoveel mogelijk vrijheid betekent niet alleen de keuze om van alle vrijwillige inburgeraars de eigen bijdrage wel of niet te heffen, maar ook de keuze om bijvoorbeeld een eigen bijdrage te heffen die lager is dan € 270,-. Tevens is het mogelijk een eigen bijdrage van € 270,- te heffen van een bepaalde groep vrijwillige inburgeraars (bijvoorbeeld werkenden) en van andere groepen (bijvoorbeeld bijstandsgerechtigden) een lager bedrag of in het geheel geen eigen bijdrage. Van verschillende groepen vrijwillige inburgeraars kunnen ook verschillende bedragen als eigen bijdrage worden geheven.

Conform artikel 23, tweede lid, van de Wet inburgering blijft het maximum bedrag van de verschuldigde eigen bijdrage € 270,–.

Artikel 24f van de Wet inburgering gaat over de informatieverstrekking door de gemeente aan de vrijwillige inburgeraars. Gelet daarop is in dat artikel de inning van de eigen bijdrage gewijzigd in de eventuele inning van de eigen bijdrage.

Dijsselbloem

Van der Ham

Ortega-Martijn

Dibi


XNoot
1

Vervanging in verband met een wijziging van de ondertekening.