Kamerstuk 31775-24

Gewijzigd amendement van het lid Ortega-Martijn c.s. over wensen van jongeren ten aanzien van het werkleeraanbod

Dossier: Bevordering duurzame arbeidsinschakeling jongeren tot 27 jaar (Wet investeren in jongeren)


31 775
Bevordering duurzame arbeidsinschakeling jongeren tot 27 jaar (Wet investeren in jongeren)

nr. 24
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ORTEGA-MARTIJN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 21

Ontvangen 14 april 2009

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

2. Het college legt in een rapportage de wensen van de jongere ten aanzien van het werkleeraanbod vast alsmede de wijze waarop deze wensen bij de vaststelling van aard, omvang en plaats van het werkleeraanbod zijn betrokken.

II

Aan artikel 17, eerste lid, wordt een zinsnede toegevoegd, luidende: en stelt hierbij de jongere in de gelegenheid om schriftelijk of mondeling zijn wensen omtrent het werkleeraanbod kenbaar te maken.

Toelichting

Dit amendement regelt dat jongeren gekend worden in hun wensen ten aanzien van het werkleeraanbod en dat deze wensen terugkomen in een rapportage die door het college opgesteld wordt.

Met de invoering van het wetsvoorstel krijgen jongeren een werk- of een leeraanbod van de gemeente. Jongeren zijn doorgaans gemotiveerder, wanneer ze hun eigen traject mee kunnen samenstellen en daarin inspraak hebben. Nu kunnen gemeenten zelf bepalen of ze jongeren de mogelijkheid geven de wensen en ideeën kenbaar te maken. Dit amendement regelt dat jongeren altijd deze mogelijkheid krijgen. In bedoelde rapportage moet de gemeente volgens dit amendement vervolgens gemotiveerd aangeven waarom voor een bepaald werkleeraanbod is gekozen en hierbij aangeven om welke redenen er wel of niet rekening is gehouden met de wensen van de jongere.

Uiteraard kan het uiteindelijke aanbod van de gemeente afwijken van de wens van de jongere. Daarin verandert dit amendement niets.

Ortega-Martijn

Spekman

Biskop