Kamerstuk 31721-19

Amendement van het lid Van der Ham over het schrappen van bepalingen die erin voorzien die er bij het vaststellen van besluiten geen rekening mag worden gehouden met de effecten van kilometerbeprijzing

Dossier: Wijziging van de Spoedwet wegverbreding en de Tracéwet in verband met de vereenvoudiging van de onderzoekslast (Wet versnelling besluitvorming wegprojecten)

Gepubliceerd: 9 januari 2009
Indiener(s): Boris van der Ham (D66)
Onderwerpen: belasting financiën verkeer weg
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31721-19.html
ID: 31721-19

24,7 %
74,7 %

CU

Verdonk

VVD

SP

D66

PvdA

SGP

CDA

GL

PVV

PvdD


31 721
Wijziging van de Spoedwet wegverbreding en de Tracéwet in verband met de vereenvoudiging van de onderzoekslast (Wet versnelling besluitvorming wegprojecten)

nr. 19
AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER HAM

Ontvangen 9 januari 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel Aa, vervalt.

II

Artikel I, onderdeel G, vervalt.

III

Artikel II, onderdeel Aa, vervalt.

IV

Artikel II, onderdeel F, vervalt.

Toelichting

Dit amendement zorgt er voor dat die bepalingen geschrapt worden, die erin voorzien dat bij de wegaanpassingsbesluiten c.q tracebesluiten en de daarvoor op te stellen milieueffectrapportages voor dertig in de bijlagen bij het wetsontwerp met name genoemde wegprojecten geen rekening mag worden gehouden met de effecten van de kilometerbeprijzing. De indiener acht het van belang om rekening te houden met kilometerbeprijzing omdat hierdoor een vollediger beeld ontstaat van de omvang en soort mobiliteit en van de daaraan verbonden milieu-effecten. Een dergelijk advies wordt ook door de Commissie van de Milieueffectrapportage (MER) gegeven in zijn advies over de planstudie A6-A9 (Schiphol–Amsterdam–Almere d.d. 17 september 2008). Deze commissie adviseert om bij de afweging van een wegaanpassing, tevens een referentiesituatie met beprijzing uit te werken en in de MER onderzochte alternatieven met deze referentie te vergelijken. Voorts volgt uit de Europese richtlijnen inzake de plan-MER (2001/42/EG) en MER (85/337/EEG) dat gegevens over kilometerbeprijzing onderdeel van een milieueffectrapportage moeten zijn. De indiener benadrukt dat het schrappen van bovengenoemde bepaling ook in lijn is met het regeringsbeleid inzake het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) en onderdelen van het Programma Schoon en Zuinig, waar de effecten van de kilometerbeprijzing reeds wel worden meegenomen en worden ingeboekt.

Van der Ham