Kamerstuk 31700-XVII-34

Reactie op amendementen inzake de begroting Jeugd en Gezin 2009

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van de begroting van Jeugd en Gezin (XVII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 17 december 2008
Indiener(s): André Rouvoet (viceminister-president , minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CU)
Onderwerpen: begroting financiën jongeren organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XVII-34.html
ID: 31700-XVII-34

31 700 XVII
Vaststelling van de begrotingsstaat van de begroting van Jeugd en Gezin (XVII) voor het jaar 2009

nr. 34
BRIEF VAN DE MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2008

Hierbij stuur ik u mijn reactie op de door de Kamer ingediende amendementen tijdens de behandeling van de begroting 2009 van het ministerie voor Jeugd en Gezin (TK, 2008–2009, 31 700 XVII).

De minister voor Jeugd en Gezin,

A. Rouvoet

31 700 XVII, nr. 6 van lid Langkamp 31 700 XVII, nr. 30 van lid Bouwmeester

Beide amendementen betreffen financiële ondersteuning aan Gezin in Balans van Humanitas, dat opvoedingsondersteuning en gezinsbegeleiding biedt in combinatie met maatschappelijke re-integratie voor (ex-)gedetineerde moeders.

Op dit moment ben ik met Humanitas in gesprek over een subsidie voor Gezin in Balans.

Ik ontraad het amendement nr.6. Bij aanvaarding van dit amendement zou de uitvoering van het beleid met betrekking tot de campussen niet meer mogelijk zijn.

31 700 XVII, nr. 7 van lid Langkamp

Het amendement betreft financiële ondersteuning aan Stabiel, een hulpaanbod vanuit het Leger des Heils dat een vorm van opvoedondersteuning voor gezinnen met zeer ernstige opvoedproblemen biedt.

De voorziening in dit amendement betreft een voorziening waarvan de vraag mogelijk afneemt als gevolg van de AWBZ-maatregel waarover u op 16 september 2008 een brief van de Staatssecretaris van VWS heeft ontvangen. Door de AWBZ-maatregel kan de vraag naar voorzieningen van aanpalende domeinen, zoals de Wet op de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), toenemen. Het kabinet heeft daarom in 2009 een bedrag van € 50 miljoen en in 2010 een bedrag van € 150 miljoen gereserveerd voor eventuele uitzonderingen en voor het beroep op andere domeinen als gevolg van de pakketmaatregel AWBZ. Met de staatssecretaris van VWS zal ik nagaan in hoeverre voor sommige kinderen die geen aanspraak meer kunnen doen op de AWBZ, afhankelijk van de aard en de ernst van de problematiek, een beroep op jeugdzorg op grond van de Wet op de jeugdzorg dan wel de Wmo mogelijk blijft.

Dit amendement loopt vooruit op het onderzoek dat ik in dit kader laat uitvoeren. De resultaten van dit onderzoek worden begin 2009 aan mij geleverd.

Ik ontraad u dit amendement op inhoudelijke gronden.

Daarnaast is de dekking ook ondeugdelijk. Bij aanvaarding van dit amendement zou de uitvoering van het beleid met betrekking tot de campussen niet meer mogelijk zijn.