Kamerstuk 31700-XVI-111

Handhavingskader Inspectievoor de gezondheidszorg (IGZ)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 23 december 2008
Indiener(s): Ab Klink (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XVI-111.html
ID: 31700-XVI-111

31 700 XVI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2009

nr. 111
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 december 2008

Bij de plenaire behandeling van de VWS begroting 2009 heb ik toegezegd dat ik u voor het eind van het jaar het algemeen handhavingskader van de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) zal doen toekomen. Bijgaand treft u dit handhavingskader aan1.

Met dit kader maakt de IGZ transparant hoe zij handhaaft en bij welk type overtredingen zij welk type interventies zal inzetten. Ik acht deze transparantie van groot belang voor de ontwikkeling van de IGZ richting een meer pro-actieve handhavingsorganisatie. Doordat de IGZ een groot aantal wetten handhaaft waarvan er enkele voornamelijk zogeheten «open normen» kennen, en in het algemeen te maken heeft met complexe en variabele situaties, zal handhaving altijd een vorm van maatwerk blijven. Het algemene handhavingkader geeft derhalve op hoofdlijnen aan hoe de inspectie tot inzet van maatregelen komt.

Dit handhavingskader is een confirmatie van de huidige praktijk en maakt expliciet hoe de inspectie tot maatregelen komt. 2009 geldt als implementatiejaar. De inspectie gebruikt dit kader ook als richtlijn voor inspecteurs en andere medewerkers, om transparant over haar werkwijze en voorspelbaar te zijn. De inspectie werkt dit kader verder uit in specifieke handhavingskaders per instrument (zoals de bestuurlijke boete). Deze specifieke kaders fungeren vervolgens als praktische werkinstructie voor de inspecteurs. Per wet werkt ze tevens zogenoemde handhavingsschema’s uit. Dit zijn factsheets met de belangrijkste wetsartikelen en bevoegdheden. Daarnaast zal de IGZ bij ieder onderzoek haar normen expliciteren en bij ieder rapport een concreet handhavingplan opstellen.

Tijdens de behandeling van de VWS-begroting 2009 heeft het lid Sap een motie ingediend ten aanzien van het vaststellen van minimumnormen in de zorg2. Deze motie is door uw Kamer aangehouden. In reactie op deze motie zal ik u begin 2009 nader informeren over de voornemens en de planning ten aanzien van het formuleren van veiligheidsnormen.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
2

Tweede Kamer, 2008–2009, 31 700 XVI, nr. 58.