Gepubliceerd: 29 april 2009
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XV-62.html
ID: 31700-XV-62

31 700 XV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

nr. 62
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 april 2009

Naar aanleiding van de motie Blok, Van Hijum en Spekman (Kamerstukken II, 2007/08, 31 444 XV, nr. 8), om inzicht te krijgen in de financiële situatie van cao-fondsen, is op 13 november 2008 in de werkgroep Toetsingskader AVV van de Stichting van de Arbeid gesproken over het publiceren van de jaarcijfers van cao-fondsen op hun website.

De Stichting heeft aangegeven aan decentrale cao-partijen te melden dat het handig en verstandig is om op websites zoveel mogelijk informatie te geven over de financiën en de bereikte resultaten voor de betreffende sector. Dit is verwoord in de brief aan de Tweede Kamer d.d. 24-12-2008 (kamerstukken II, 2007/08, 29 544, nr. 184).

In het algemeen overleg van 28 januari jl. (kamerstukken II, 2008/09, 31 700 XV, nr. 55) stelt het lid Blok (VVD) dat de motie weliswaar is besproken met sociale partners, maar dat dit niet betekent dat de jaarcijfers nu op de website staan.

Vooropgesteld moet worden dat cao-fondsen stichtingen zijn die door sociale partners worden bestuurd. Deze fondsen worden privaat gefinancierd door inhouding op de loonsom. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daar dus geen zeggenschap over.

De cao-fondsen ondersteunen een scala aan breed onderschreven doelen. Zo worden activiteiten verricht op het terrein van scholing, arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen, beroepsopleiding en kinderopvang. Cao-fondsen kunnen een belangrijke functie bij het mobiel en inzetbaar houden van werknemers vervullen.

Het is daarom zinvol om inzicht te hebben in de output van deze fondsen. Dit is met name van belang voor de sector zelf. Dit kan door de jaarcijfers van het fonds op hun website te plaatsen.

Om te bezien in welke mate gehoor gegeven is aan de oproep van de Stichting van de Arbeid zal medio 2009 op basis van een representatieve steekproef (waarin in ieder geval de grootste cao-fondsen zijn opgenomen) een evaluatie plaatsvinden. Naar aanleiding van deze evaluatie zal in overleg met sociale partners bezien worden of in voldoende mate gehoor is gegeven aan de oproep tot meer transparantie. Over de uitkomsten van de evaluatie zal de Tweede Kamer nog dit jaar verslag worden gedaan.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner