Kamerstuk 31700-XV-61

Situatie bij bedrijf Kroymans en aanvraag UWV inzake het overnemen van salarisbetalingen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 22 april 2009
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting burgerlijk recht financiƫn recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XV-61.html
ID: 31700-XV-61

31 700 XV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2009

nr. 61
BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 april 2009

Op 2 april 2009 heeft de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid per brief verzocht informatie te verschaffen met betrekking tot de situatie bij het bedrijf Kroymans alsmede over de aanvraag bij UWV inzake het overnemen van salarisbetalingen.

Op 31 maart 2009 zijn Kroymans Corporation B.V., Kroymans Car Import B.V., Kroymans Import Europe B.V. en Kroymans Retail Group B.V. failliet verklaard. In de dagen daaropvolgend is een aantal onder Kroymans Corporation B.V. ressorterende B.V.-en gefailleerd. In totaal zijn in Nederland ongeveer 1000 mensen werkzaam bij de onder Kroymans Corporation B.V. ressorterende vennootschappen. Via UWV is het Mobiliteitscentrum Gooi en Vechtstreek ingeschakeld.

De curatoren spannen zich momenteel in om voor zoveel mogelijk B.V.-en een doorstart te realiseren. Dit met het oog op behoud van werkgelegenheid en de verkoop van activa. Op dit ogenblik hebben zich vele gegadigden bij curatoren gemeld. In de media is reeds bericht over de aanstaande overname van Kia Nederland B.V. door Kia Motors Nederland B.V.

Op 1 april 2009 heeft een bespreking plaatsgehad tussen vertegenwoordigers van Kroymans Corporation B.V., UWV, de curatoren en vertegenwoordigers van FNV en CNV. In deze bespreking is besloten dat curatoren een verklaring opstellen, waaruit blijkt dat voor alle direct en indirect onder Kroymans Corporation B.V. ressorterende vennootschappen sprake is van blijvende betalingsonmacht. Deze verklaring is op 2 april 2009 opgesteld. Op grond van deze verklaring heeft UWV de Loongarantieregeling (artikel 61/68 WW) inwerkinggesteld. De salarissen over de maand maart 2009 zullen in april 2009 door UWV worden betaald. Werknemers die in april 2009 nog in dienst zijn bij de onder Kroymans Corporation B.V. vallende vennootschappen zullen in mei 2009 hun salaris over de maand april van UWV ontvangen. Aansluitend vindt voor betrokken werknemers een eindafrekening plaats (vakantietoeslag, onkostenvergoedingen etc.).

Tot slot hebben de betrokken partijen afspraken gemaakt over de informatievoorziening tussen de partijen en richting medewerkers en over de te volgen procedures bij ontslagen.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner