Kamerstuk 31700-XIV-58

Amendement van de leden Jacobi en Atsma over extra uitgaven ten behoeve van weidevogelbeheer

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009


31 700 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009

nr. 58
AMENDEMENT VAN DE LEDEN JACOBI EN ATSMA

Ontvangen 10 december 2008

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 23 Natuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 6 000 (x € 1000).

II

In artikel 27 Bodem, water en reconstructie zandgebieden worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 6 000 (x € 1 000).

Toelichting

Met dit amendement wordt beoogd extra uitgaven mogelijk te maken ten behoeve van het weidevogelbeheer. Sinds 2006 hebben alle bij weidevogels betrokken instanties rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders, natuurorganisaties, organisaties voor agrariërs en kennisinstellingen – onder de gezamenlijke noemer van het Weidevogelverbond het actieprogramma «Een rijk weidevogellandschap» gepresenteerd. Dit programma is gericht op het eerst stopzetten van de teruggang en daarna verbeteren van de weidevogelstand in Nederland. Nederland heeft voor deze soorten in Europees perspectief een sleutelpositie en voor een aantal soorten internationale verplichtingen.

Bij de presentatie van het actieprogramma heeft de minister van LNV aangegeven dat hij een inspanning zou leveren om het benodigde extra budget rond te krijgen en van alle partners een soortgelijke inzet verwacht.

Deze partners hebben daarom niet alleen de afgelopen twee jaren, maar ook voor 2009 middelen gereserveerd.

Voor het begrotingsjaar 2009 blijkt wederom te weinig budget te zijn uitgetrokken voor het realiseren van de in het Weidevogelverbond onderschreven doelen. In 2006 is naar aanleiding van het amendement Waalkens en Atsma (30 800 XIV, nr. 30) € 4 miljoen voor 2007 uitgetrokken, in 2007 is € 6 miljoen uitgetrokken via het amendement Jacobi-Jager (31 200 XIV, nr. 29) voor 2008. Vooruitlopend op structurele verbetering van de effectiviteit van de financiering via het nieuwe programma beheer (geplande inwerkingtreding 2010) is voor 2009 € 6 miljoen nodig ten behoeve van de continuering van de investeringen en projecten uit 2008 en ter overbrugging naar de geplande structurele situatie in 2010.

Daarnaast is een extra impuls voor akkervogels opgenomen in dit amendement. Akkervogels zijn aan dit amendement toegevoegd omdat door de afschaffing van de europese braaklegregeling het aantal beschikbare hectares voor deze vogels in de provincie Groningen snel is gedaald. Bovendien wil de provincie Groningen een extra impuls geven aan akkervogels. Het in het amendement opgenomen budget voor akkervogels (€ 200 000) zal door de provincie Groningen worden verdubbeld.

De inspanningen richten zich op verdere verbetering van de kwaliteit van weidevogelreservaten en op kwaliteitsverbetering bij de pilots ten behoeve van de effectieve gebiedsaanpak van het weidevogelbeheer, die vanaf 2010 gestalte moet krijgen.

Zonder deze extra middelen in de overbruggingsperiode zou een flinke stap achterwaarts gezet worden. Als duidelijk is hoe het nieuwe Programma Beheer eruit ziet, zal ook duidelijk worden of er ter zijner tijd structureel meer middelen nodig zijn om de weidevogelstand in Nederland op peil te houden c.q. te verbeteren.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden in artikel 27, Bodem, water en reconstructie zandgebieden.

Jacobi

Atsma