Kamerstuk 31700-XIII-65

Evaluatie van de uitvoering van het Besluit subsidies Topprojecten herstructurering bedrijventerreinen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 22 juli 2009
Indiener(s): Maria van der Hoeven (minister economische zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn organisatie en beleid ruimte en infrastructuur
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XIII-65.html
ID: 31700-XIII-65

31 700 XIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009

nr. 65
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 juli 2009

Bij deze bied ik u de door het Nicis Kennis Institute in mijn opdracht uitgevoerde evaluatie van de uitvoering van het Besluit subsidies Topprojecten herstructurering bedrijventerreinen, kortweg de Topper-regeling genaamd, aan.1

In de brief van 19 december 2006 over de voortgang van het Actieplan Bedrijventerreinen (Kamerstukken II, 2006–2007, 30 800 XIII, nr. 35) is aangekondigd dat de Topper-regeling in 2008 geëvalueerd zal worden en dat er dan zal worden besloten over het al dan niet voortzetten van de Topper-regeling.

In het Bestuursakkoord rijk-provincies 2008–2011 (Kamerstukken II, 2008–2009, 31 700 VII, nr. 44) heeft het rijk de belangrijke rol van de provincie bij de uitvoering van het bedrijventerreinenbeleid onderschreven. Kernpunt is versterking van de regionale uitvoeringsstrategie. Mede op basis van het eindadvies van de commissie Noordanus en van de ervaringen met de Topper-regeling wordt de uitwerking daarvan in overleg tussen rijk en provincies nader vormgegeven.

Als gevolg van de afspraken in het genoemde Bestuursakkoord heeft het kabinet besloten de Topper-regeling ultimo 2008 stop te zetten. Dit besluit heeft uiteraard uitwerking op de evaluatie van de Topper-regeling gehad. Die evaluatie is niet gericht geweest op besluitvorming over het al dan niet voortzetten van de Topper-regeling – dat besluit staat immers al vast – maar draagt nu het karakter van een terugblik op de bereikte resultaten en op het aangeven van elementen die bij de uitwerking van het nieuwe rijksbeleid voor bedrijventerreinen een nuttige rol kunnen vervullen. Ik merk hierbij op, dat deze elementen uitsluitend op het terrein van het instrumentarium liggen waarmee het nieuwe beleid ten uitvoer gelegd zal worden.

De uitkomsten van de evaluatie worden meegenomen bij de vormgeving van het nieuwe instrumentarium voor bedrijventerreinen. Over de uitkomsten van dit traject wordt u in het najaar van 2009 nader geïnformeerd.

De minister van Economische Zaken,

M. J. A. van der Hoeven


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.