Kamerstuk 31700-XIII-54

Ophoging garantieplafond Stichting COVA

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 23 januari 2009
Indiener(s): Maria van der Hoeven (minister economische zaken) (CDA)
Onderwerpen: begroting energie financiƫn natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-XIII-54.html
ID: 31700-XIII-54

31 700 XIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2009

nr. 54
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 januari 2009

Nederland is verplicht strategische voorraden aardolieproducten aan te houden op grond van Europese regelgeving en internationale afspraken, zoals vastgelegd in de Wet Voorraadvorming Aardolieproducten 2001. De Stichting COVA (Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten) houdt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken ca. 85% van deze nationale strategische olievoorraden aan.

Om te voldoen aan deze wettelijke verplichtingen voor het aanhouden van strategische aardolieproducten is het noodzakelijk dat COVA over voldoende financiële middelen kan beschikken om de aankopen te financieren. De aankoop van olieproducten wordt door COVA gefinancierd door middel van leningen. Deze leningen lopen bij het ministerie van Financiën, waarbij het ministerie van Economische Zaken voorafgaand garant staat.

De in de loop van de jaren gestegen olieprijs, een toename van de voorraadverplichting, een hogere binnenlandse consumptie en het oversluiten door COVA van private leningen naar het ministerie van Financiën hebben er toe geleid dat het huidige garantieplafond van € 907 560 432,18 ontoereikend is geworden. Daarom is in overleg met de COVA, het ministerie van Financiën en het ministerie van Economische Zaken het plafond opgehoogd van € 907 560 432,18 met € 93 439 567,82 tot totaal € 1 001 000 000,– zodat COVA de noodzakelijke transacties kan uitvoeren.

In de Voorjaarsnota zal een en ander op de EZ Begroting verder worden verwerkt.

Ook zal ik u in de loop van het komende jaar nader informeren over de verdere aanpassingen die nodig zijn om er voor te zorgen dat COVA invulling kan blijven geven aan het afdekken van de internationale verplichtingen op het terrein van de strategische olievoorraden.

De minister van Economische Zaken,

M. J. A. van der Hoeven