Kamerstuk 31700-X-98

Reactie op berichten in de media over de overeenstemming met de bonden over een nieuwe CAO

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 20 maart 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden begroting financiƫn werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-X-98.html
ID: 31700-X-98

31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 98
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2009

Hierbij reageer ik op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie over berichten in de media over de overeenstemming met de bonden over een nieuwe CAO (verzoek met kenmerk 09-DEF-B-029).

De berichtgeving in de media is niet correct. Met de centrales van overheidspersoneel is op 24 februari jl. een onderhandelingsresultaat overeengekomen. Defensie is tevreden over het onderhandelingsresultaat. Daarmee is een nieuwe arbeidsvoorwaardenovereenkomst echter nog geen feit. Daarvan is pas sprake als ook het achterbanberaad aan zowel de zijde van de bonden als aan de zijde van de werkgever met een positief resultaat is voltooid. Met de centrales is overeengekomen het achterbanberaad uiterlijk op 3 april aanstaande af te ronden.

De centrales van overheidspersoneel hebben mij laten weten dat hun achterbanberaad inmiddels is voltooid en dat zij akkoord gaan met het overeengekomen onderhandelingsresultaat.

Het onderhandelingsresultaat is volgens de vaste procedure voor mandaat tot ondertekening voorgelegd aan het kabinet dat de besluitvorming over het onderhandelingsresultaat vooralsnog heeft aangehouden. De achterbanraadpleging aan de zijde van de werkgever is dus nog niet voltooid.

Ik merk op dat het arbeidsvoorwaardenoverleg een verantwoordelijkheid is van de sociale partners. Dit verdraagt zich niet met de agendering van dit onderwerp voor het algemeen overleg van 25 maart 2009. De datum van terugkoppeling van het achterbanberaad ligt bovendien na dit algemeen overleg.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries