Kamerstuk 31700-X-94

Reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie over het onderzoeksrapport "Draadaanvaring met een Apache in de Bommelerwaard"

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 5 maart 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting defensie financiƫn internationaal
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-X-94.html
ID: 31700-X-94

31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 94
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 maart 2009

Hierbij bied ik u mijn reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie over het onderzoeksrapport «Draadaanvaring met een Apache in de Bommelerwaard» (verzoek met kenmerk 2009Z02413/2009D08149).

Direct na het voorval in de Bommelerwaard is een operationele beoordeling uitgevoerd om vast te stellen of hervatting van de vliegoefeningen verantwoord zou zijn. Deze beoordeling leidde tot hervatting van de vliegoefeningen onder beperkende voorwaarden. Daarnaast zijn op grond van de operationele beoordeling aanvullende maatregelen genomen. Orders en procedures zijn aangescherpt. Zo zijn bijvoorbeeld de navigatiekaarten duidelijker voorzien van obstakels, wordt in opleidingen en trainingen nadrukkelijker aandacht besteed aan kennisoverdracht over (laag)vliegen door ervaren vliegers en is capaciteit vrijgemaakt voor meer supervisie op de voorbereiding en uitvoering van vluchten. De Militaire Luchtvaartautoriteit, toezichthouder op de vliegveiligheid binnen de militaire luchtvaart, heeft vastgesteld dat de aanvullende maatregelen zijn geïmplementeerd.

Op 10 februari heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid haar rapport «Draadaanvaring Apache helikopter» gepubliceerd. De Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid bepaalt dat ik binnen een half jaar mijn standpunt omtrent de door de Onderzoeksraad gedane aanbevelingen moet bepalen. Deze aanbevelingen reiken verder dan dit incident en vergen nauwgezette bestudering. Dit betreft ook de afweging ten aanzien van de al dan niet handhaving van de beperkende voorwaarden voor vliegoefeningen. Gelet hierop is het niet mogelijk te voldoen aan uw verzoek uiterlijk 5 maart mijn reactie op het rapport aan u kenbaar te maken. Ik streef ernaar vóór het zomerreces mijn reactie bekend te stellen aan de Onderzoeksraad. Alsdan zal ik u eveneens mijn reactie op het rapport aanbieden.

Met het verschijnen van de reactie van Defensie zal ik eveneens een definitief besluit nemen over het al dan niet handhaven van beperkende voorwaarden voor vliegoefeningen.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries