Kamerstuk 31700-X-88

Reactie op het artikel in de Volkskrant “Zweten in gedateerd uniform

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 10 februari 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting defensie financiën internationaal
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-X-88.html
ID: 31700-X-88

31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 88
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2009

Op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie (kenmerk 2009Z00185/2009D01794) bied ik u hierbij mijn reactie aan op het artikel in de Volkskrant «Zweten in gedateerd uniform».

De in het artikel genoemde tekortkomingen aan de huidige gevechtskleding zijn door Defensie onderkend. De huidige kleding behoeft aanpassing omwille van de bescherming, het comfort en de mobiliteit van de militair. Ook andere landen zijn tot een vergelijkbaar inzicht gekomen. Defensie onderzoekt of de huidige gevechtskleding verbeterd dan wel vervangen moet worden. Voor verbetering op de korte termijn zijn al enkele maatregelen getroffen. Dat betreft onder meer de verstrekking van de zogenaamde Smock-jas en nieuwe gevechtslaarzen.

De Verenigde Staten lopen voorop in het gebruik van de nieuwste gevechtskleding. Defensie neemt slechts bij uitzondering gevechtskleding over die bij andere landen in gebruik is, omdat de Nederlandse krijgsmacht qua werkwijze, uitrusting, organisatie en populatie verschilt van andere landen. Marktontwikkelingen maken snelle verbeteringen weliswaar mogelijk, maar die gaan veelal gepaard met hoge kosten. Over de aanschaf van gewijzigde gevechtskleding en uitrusting neemt Defensie steeds weloverwogen besluiten. De ontwikkelingen op het gebied van nieuwe materialen en technologieën worden, onder meer op de voet gevolgd door het onlangs opgerichte Joint Kenniscentrum Militair en Uitrusting en het defensiebedrijf voor Kleding en Persoonsgebonden Uitrusting (KPU-bedrijf).

Er lopen diverse projecten om kleding en uitrusting aan te passen. De behoefte aan nieuwe gevechtskleding wordt op dit moment geanalyseerd in nauwe samenwerking met TNO. Eind 2009 moet er inzicht zijn in mogelijke nieuwe behoeftes. De analyse maakt het ook mogelijk de eventuele aanschaf van nieuwe gevechtskleding af te stemmen op het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). In het project VOSS wordt op basis van een integrale benadering nieuwe uitrusting ontworpen, ontwikkeld en vanaf eind 2011 ingevoerd (Kamerstukken 31 200 X, nr. 105 en 130).

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries