Gepubliceerd: 25 november 2008
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting defensie financiƫn internationaal
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-X-28.html
ID: 31700-X-28

31 700 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2009

nr. 28
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 november 2008

Zoals toegezegd tijdens het Wetgevingsoverleg materieel van 10 november jl. informeer ik u met deze brief over de stand van zaken van enkele materieelprojecten op het gebied van luchttransport. Het betreft de projecten «Derde DC-10», «Aanschaf derde en vierde C-130» en «Chinook uitbreiding en versterking». Tevens informeer ik u over mijn voornemen tot het verwerven van extra leermiddelen in het kader van het project «Simulatoren (K)DC-10 en C-130», waardoor de financiële omvang van dit project boven de € 25 miljoen komt.

Op 9 november 2007 (Kamerstuk 31 243, nr. 3) heb ik u geïnformeerd over de voortgang van de projecten (K)DC-10 en C-130. Op 27 februari 2008 is hierover een algemeen overleg gehouden (Kamerstuk 31 200 X, nr. 99). Verder is in het departementaal jaarverslag over 2007 (Kamerstuk 31 444 X, nr. 1) van 21 mei jl. aandacht besteed aan deze projecten, evenals aan het Chinook-project.

(K)DC-10

In 2004 is besloten de capaciteit van de strategische luchttransportvloot te vergroten door de aanschaf van een tweedehands DC-10, geschikt voor zowel vracht- als personenvervoer. Daardoor zouden de huidige twee KDC-10 tankertoestellen vaker kunnen worden ingezet voor het bijtanken in de lucht.

De derde DC-10 moest na aanschaf nog worden gemoderniseerd. Het project «Derde DC-10» omvat onder meer de installatie van een nieuwe cockpit door middel van het Cockpit Upgrade programma en de aanpassing van het interieur. In de brief van 9 november 2007 is gemeld dat de aanpassing van de cockpit midden 2008 zou zijn voltooid, maar de huidige verwachting is dat dit midden 2009 zal zijn. Behalve door problemen bij de ontwikkeling wordt deze vertraging vooral veroorzaakt door de te late levering door de contractant van de documentatie die nodig is voor certificering door de Militaire Luchtvaartautoriteit (MLA). De twee KDC-10’s zullen vervolgens in de loop van 2009 en 2010 van een nieuwe cockpit worden voorzien. Over het interieur van de derde DC-10 is nog een studie gaande.

C-130

In 2005 is besloten tot uitbreiding van de tactische luchttransportcapaciteit met een derde en vierde C-130 Hercules transportvliegtuig. Deze tweedehands aangeschafte toestellen worden momenteel gemoderniseerd tot een C-130H configuratie. Tevens worden een Cockpit Upgrade programma en een Cabin Safety Improvement programma uitgevoerd. In het departementale jaarverslag over 2007 is gemeld dat de toestellen eind dit jaar zouden worden opgeleverd. Dat is inmiddels vertraagd tot het derde en vierde kwartaal van 2009. De vertraging wordt veroorzaakt door de langere levertijden van moeilijk op de markt te verkrijgen onderdelen, een uitbreiding van het grond- en vliegtestprogramma en een groter werkpakket dan aanvankelijk werd aangenomen. Zo moesten kabelbomen worden vervangen vanwege de slechte conditie van de bekabeling. Dit is een aanpassing die normaal gesproken wordt uitgevoerd in het kader van regulier onderhoud. Door dit mee te nemen in het moderniseringsprogramma wordt vermeden dat de toestellen in een later stadium vanwege dit punt in onderhoud moeten.

Na een test- en opwerkperiode van ongeveer drie maanden vanaf de oplevering zullen de twee toestellen in het vierde kwartaal van 2009 respectievelijk het eerste kwartaal van 2010 operationeel inzetbaar zijn.

Simulatoren C-130 en (K)DC-10

Ten behoeve van de (K)DC-10 en C-130 worden vliegsimulatoren aangeschaft. Over dit project is de Kamer nog niet eerder geïnformeerd omdat de omvang minder dan € 25 miljoen bedroeg. De verwerving van de simulatoren is in 2006 begonnen en zal in 2010 worden voltooid. Inmiddels is gebleken dat een aanpassing van de grondopleidingen voor de bemanningen van de (K)DC10’s en C-130’s nodig is. Er zijn onder meer extra leermiddelen nodig vanwege de nieuwe cockpit- en simulatorconfiguraties en nieuwe luchtvaarteisen op het gebied van training. Omdat deze aanpassing van de grondopleidingen nauw verband houdt met de verwerving van de simulatoren, wordt de verwerving van de leermiddelen als een uitbreiding van dit project beschouwd. Daardoor komt de financiële omvang van het project «Simulatoren (K)DC-10 en C-130» tussen € 25 miljoen en € 50 miljoen te liggen. Een aanzienlijk deel van dit budget is al verplicht. Om de commerciële belangen van Defensie niet te schaden is gedetailleerdere financiële informatie opgenomen in de bijgaande commercieel vertrouwelijke brief1. Het project zal worden opgenomen in het Materieelprojectenoverzicht (MPO).

Chinook

In het jaarverslag over 2007 is gemeld dat de eerste van de zes nieuwe Chinook-helikopters zou worden geleverd vanaf het derde kwartaal van 2009. Naar verwachting zal echter de productie als gevolg van gebreken in de software van het toestel meer tijd vergen. De levering van de eerste helikopter is thans voorzien tussen december 2009 en april 2010. De andere toestellen zullen dan op korte termijn volgen. De levering van de laatste helikopter heeft contractueel een half jaar na de levering van het eerste toestel plaats.

Tot slot

Ik ben voornemens over te gaan tot de verwerving van extra leermiddelen ten behoeve van het project «Simulatoren (K)DC-10 en C-130».

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.