Kamerstuk 31700-VIII-33

Brief n.a.v. Algemeen Overleg d.d. 8 oktober inzake de planning van de wet wijziging WOT

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009


31 700 VIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

nr. 33
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 oktober 2008

Tijdens het AO van woensdag 8 oktober jl. (Kamerstuk 31 700 VIII, nr. 29) ontstond enige verwarring over de timing van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op het onderwijstoezicht en enige andere wetten inzake invoering van geïntegreerd toezicht en vernieuwing van het toezichtproces (wijziging WOT). De verwarring hangt ermee samen dat sprake is van twee wetsvoorstellen (de WOT en het wetsvoorstel tot wijziging van de onderwijswetten in het primair en voortgezet onderwijs in verband met o.a. «goed bestuur»). Daarnaast is mogelijk de indruk ontstaan dat het nog een jaar duurt voordat het voorstel tot wijziging van de WOT aan u zal worden aangeboden, waarmee de invoering niet voor 2010 zou kunnen plaatsvinden.

Aan het verzoek om nadere informatie te verstrekken over de timing en beoogde ingangsdatum van de WOT-wijziging en het wetsvoorstel goed bestuur voldoe ik hierbij.

Over het wetsvoorstel goed bestuur heb ik u eerder geïnformeerd. Dit wetsvoorstel kan naar verwachting eind van dit jaar worden ingediend. De twee wetsvoorstellen hangen in die zin met elkaar samen dat beide beogen meer mogelijkheden te creëren om te interveniëren bij onderwijsinstellingen die niet in overeenstemming handelen met de regels. Voor het wetsvoorstel goed bestuur geldt dat aanvullende interventiemogelijkheden worden voorgesteld om effectiever te kunnen optreden bij zeer zwakke, langdurig onder de maat presterende scholen. De planning van het wetsvoorstel goed bestuur is er nog steeds op gericht het wetsvoorstel eind van dit jaar bij uw Kamer aanhangig te maken.

Wat betreft de planning van het wetsvoorstel WOT kunt u nog steeds uitgaan van de beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2010. Ik streef ernaar het wetsvoorstel rond april 2009 bij uw Kamer in te kunnen dienen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R. H. A. Plasterk