Kamerstuk 31700-VIII-199

Voorberichten op de jaarcijfers 2008 van Vervangingsfonds (VF) en Participatiefonds (PF)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 12 juni 2009
Indiener(s): Sharon Dijksma (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: basisonderwijs begroting beroepsonderwijs financiƫn onderwijs en wetenschap overige vormen van onderwijs voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-VIII-199.html
ID: 31700-VIII-199

31 700 VIII
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2009

nr. 199
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juni 2009

Hierbij ontvangt u de voorberichten op de jaarcijfers 2008 van Vervangingsfonds (VF) en Participatiefonds (PF).1 Dit zijn voorlopige cijfers. Evenals voorgaande jaren is het niet mogelijk om de definitieve jaarcijfers, voorzien van een accountantsverklaring, voor 1 april te presenteren. De reden is dat beide fondsen voor de samenstelling van de jaarrekeningen mede afhankelijk zijn van gegevens van derden. Deze derden, waaronder salarisverwerkers van de schoolbesturen, moeten eerst het jaar 2008 financieel hebben afgesloten. Bovendien kunnen schoolbesturen in de eerste maanden van 2009 nog declaraties indienen over het boekjaar 2008. Deze declaraties moeten worden verwerkt in de verantwoording over 2008. Alle bekende gegevens zijn zo goed mogelijk in de voorlopige cijfers verwerkt. De controle door de accountant kan ook nog tot enige bijstelling leiden.

De definitieve jaarrekeningen, evenals mijn op- en aanmerkingen daarop, zal ik u zo spoedig mogelijk zenden. Deze jaarrekeningen ontvang ik, naar verwachting voor 1 juli 2009.

Het voorbericht van het VF geeft over 2008 een positief resultaat aan van € 11,4 mln. Het voorbericht van het PF geeft over 2008 een negatief resultaat aan van € 15,4 mln.

Met het VF en het PF zijn bandbreedten afgesproken waarbinnen de reserves van de fondsen zich mogen bevinden. De reserves zijn bedoeld om eventuele onverwachte uitgaven (sterke stijging van de vervangingsuitgaven/werkloosheidsuitgaven) te kunnen opvangen.

Begin 2008 lagen de reserves binnen het PF boven de vastgestelde bandbreedte. Door onder andere een premieverlaging heeft het bestuur van het fonds er zorg voor gedragen dat de reserves van het fonds in 2008 zijn afgenomen, maar de reserves liggen nog steeds boven de bandbreedte. Daarom zal de lijn van 2008 in 2009 worden voortgezet zodat dat de reserves weer binnen de afgesproken bandbreedte uitkomen.

Ook de reserves van het VF liggen boven de bandbreedte. Het bestuur van het VF heeft aangegeven dat zij gedurende het kalenderjaar 2009 de premie zodanig zullen vaststellen dat de reserves binnen de vastgestelde bandbreedte komen te liggen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

S. A. M. Dijksma


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.