Kamerstuk 31700-V-26

Amendement van het lid Vendrik om geld vrij te maken voor verhoging van het bedrag voor klimaatadaptatie in ontwikkelingslanden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2009


22,7 %
77,3 %

SGP

Verdonk

PvdD

D66

GL

CDA

CU

PvdA

SP

PVV

VVD


31 700 V
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2009

nr. 26
AMENDEMENT VAN HET LID VENDRIK

Ontvangen 13 november 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 8 Versterkt cultureel profiel en positieve beeldvorming in en buiten Nederland worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 25 000 (x € 1 000).

II

In artikel 6 Beter beschermd en verbeterd milieu worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 25 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt het vrijmaken van gelden ter verhoging van het beschikbare bedrag voor klimaatadaptatie in ontwikkelingslanden. Klimaatverandering brengt nationale en internationale ontwikkelingsdoelen, zoals de Millennium Development Goals, in gevaar. Er is momenteel te weinig geld voor klimaatadaptatie beschikbaar om bij te dragen aan het opvangen van gevolgen van klimaatadaptatie. Deze extra 25 miljoen euro kunnen daarin voor een klein deel voorzien. Het gebeurt ten laste van beleidsartikel 8.3, dat beoogt de goede naam van Nederland in het buitenland onder het voetlicht te brengen. Financiering van activiteiten op het gebied van klimaatadaptatie versterkt de door Nederland geambieerde voortrekkersrol op dat gebied en draagt zo bij aan de goede naam.

In het vervolg zullen alle middelen voor klimaatadaptatie in ontwikkelingslanden geboekt worden op het nieuwe subartikel «klimaatadaptatie in ontwikkelingslanden» van beleidsartikel 6. Voor het begrotingsjaar 2009 kan dit worden verwerkt bij de Voorjaarsnota.

Vendrik