Kamerstuk 31700-B-7

Collectieve vrijwilligersverzekering

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 17 november 2008
Indiener(s): Jet Bussemaker (staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport) (PvdA), Ank Bijleveld (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting economie financiƫn organisatie en beleid overige economische sectoren werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-B-7.html
ID: 31700-B-7

31 700 B
Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2009

nr. 7
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2008

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 18 september jl. (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2008–2009, nr. 3, blz. 88–177) heeft uw Kamer de motie Slob (kamerstuk 31 700, nr. 17) aangenomen, waarin wordt gevraagd meerjarig middelen beschikbaar te stellen om – in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) – een vrijwilligersverzekering mogelijk te maken.

Via deze brief informeer ik u over de wijze waarop het kabinet uitvoering wil geven aan deze motie.

Het Kabinet hecht veel waarde aan vrijwilligerswerk en tracht dit op verschillende wijzen te stimuleren en te faciliteren. Zo geeft het Rijk een stevige impuls aan het formuleren van basisfuncties voor de ondersteuning van vrijwilligers met een intensief ondersteuningstraject voor gemeenten. Ook werkt het kabinet aan «ruimte geven aan vrijwilligers» binnen de top 10 aanpak om de administratieve lasten voor deze groep te verminderen.

Om uitvoering te geven aan de motie, heeft het Kabinet besloten de gevraagde € 4 miljoen structureel toe te voegen aan het gemeentefonds. Dit biedt gemeenten de mogelijkheid om zelf te kiezen bij welke verzekeraar zij een vrijwilligersverzekering willen afsluiten. Tevens kunnen zij de inhoud van de verzekering afstemmen op de lokale situatie en de verzekering onderbrengen in het lokale vrijwilligersbeleid.

Het Kabinet zal op korte termijn met de VNG bestuurlijke afspraken maken in de vorm van een convenant met als beoogd doel dat gemeenten voor al hun vrijwilligers een verzekering afsluiten. De uitvoering van dit conve-nant zal worden gevolgd. Bij het convenant wordt ook de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) betrokken.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A. Th. B. Bijleveld-Schouten

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. Bussemaker