Gepubliceerd: 13 maart 2019
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31560-52.html
ID: 31560-52

Nr. 52 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2019

Bij brief van 18 februari 2019 heeft de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken gerappelleerd op het verzoek van 24 januari 2019 om een schriftelijke reactie op de berichtgeving «Officier van Justitie sluit fort bij Velsen» en in de beantwoording in ieder geval in te gaan op:

  • de ontruimingstermijn van 8 weken van het Openbaar Ministerie;

  • de toezegging van de Minister van J&V dat de Kamer voor het einde van 2018 geïnformeerd zou worden over de evaluatie en over de handhaving van het kraakverbod, en de uitvoering van de motie Toorenburg en Koerhuis om de Antikraakwet in ere te herstellen teneinde de ontruimingstermijn zo kort mogelijk te maken (Kamerstuk 31 560, nr. 48);

  • de mogelijkheden voor een burgemeester om op basis van openbare orde per direct te kunnen ontruimen bij kraakacties, zonder te hoeven wachten op de 8 weken van het Openbaar Ministerie, en mogelijkheden vanuit het Rijk om gemeenten daarbij te ondersteunen.

In antwoord kan ik u mededelen dat aan bovengenoemd verzoek is voldaan bij brief van 29 januari 20191 aan uw Kamer. Daarnaast zal de beantwoording van de Kamervragen inzake het kraken van het Fort bij Velsen in de gemeente Beverwijk door oud-ADM-krakers2, separaat aan deze brief aan uw Kamer worden verzonden.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus