Kamerstuk 31382-20

Herverzekering door de Staat van exportkredietrisico's in verband met Nederlandse toeleveranties

Dossier: Wijziging van de Kaderwet financiële verstrekkingen Financiën, in verband met de verzekering door de Staat van handelsrisico’s en de verbetering van het risicobeheer

Gepubliceerd: 1 juli 2010
Indiener(s): Jan Kees de Jager (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen: economie financiën handel organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31382-20.html
ID: 31382-20

Nr. 20 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 juli 2010

Op 1 januari 2010 is de Kaderwet financiële verstrekkingen Financiën gewijzigd1.

Sindsdien is het niet meer mogelijk, dat de Staat met Nederlandse exporten verbonden betalingsrisico’s in herverzekering neemt.

Het is echter gewenst, dat betalingsrisico’s, die voortkomen uit deelname van Nederlandse exporteurs aan exportcontracten van exporteurs uit andere landen, net als voor de wijziging van de Kaderwet financiële verstrekkingen Financiën wel in herverzekering kunnen worden genomen. Dergelijke betalingsrisico’s worden namelijk in bepaalde gevallen primair door de exporteur van het land van de buitenlandse exporteur verzekerd en deze risico’s worden vervolgens ter herverzekering aangeboden aan de exportkredietverzekeraars uit de landen, waaronder Nederland, van de toeleveranciers. Het niet kunnen ingaan op dergelijke verzoeken uit het buitenland, tast de concurrentiepositie van Nederlandse toeleveranciers daar aan. Omdat de herverzekering tussen de verschillende overheidsgesteunde exportkredietverzekeraars op basis van wederkerigheid plaatsvindt, is het ook niet langer goed mogelijk om grote buitenlandse delen van een Nederlands exportcontract in het buitenland te herverzekeren, waardoor de Nederlandse Staat dergelijke risico’s anders dan in het recente verleden geheel zelf zou moeten dragen.

Het ligt daarom in mijn voornemen om in overeenstemming met mijn ambtgenoot van Economische Zaken Uw Kamer zo spoedig mogelijk een voorstel van wet te doen toekomen, waarmee de mogelijkheid wordt hersteld om buitenlandse exportkredietverzekeraars door de Nederlandse Staat herverzekering te kunnen bieden voor risico’s die samenhangen met Nederlandse deelname aan een buitenlands exportcontract.

Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de beoogde wetswijziging stel ik mij voor om binnen de bestaande begrotingsruimte, in voorkomende gevallen, in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken al tot feitelijke herverzekering van dergelijke risico’s over te gaan als dergelijke risico’s acceptabel zijn en de positie van een Nederlandse exporteur daarmee verbeterd kan worden.

De minister van Financiën,

J. C. de Jager