Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Van Raan ter vervanging van nr. 6 over het per 2025 afschaffen van de vrijstelling voor energiebelasting voor non-energetisch verbruik van aardgas

40,7 %
58,0 %


D66

SP

DENK

PVV

JA21

CDA

Volt

GL

SGP

VVD

PvdD

PvdA

BIJ1

CU

Ephraim

BBB

Fractie Den Haan

Groep Van Haga

FVD

Omtzigt


Nr. 15 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 6

Ontvangen 26 oktober 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel E, wordt als volgt gewijzigd:

1. Na onderdeel 2 wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

2a. Het zesde lid vervalt.

2. In onderdeel 3 wordt «, vijfde en zesde» vervangen door «en vijfde».

II

In artikel I, onderdeel F, onderdeel 3, wordt «vijfde en zesde lid,» vervangen door «en vijfde lid,».

Toelichting

Met dit amendement vervalt per 1 januari 2025 de vrijstelling energiebelasting non-energetisch verbruik aardgas.

Aardgas wordt niet belast als aardgas is ingezet als grondstof (non-energetisch) voor industriële processen zoals de productie van kunstmest. Het betreft ongeveer 20 bedrijven, veelal multinationals, die in 2022 ruim 2,1 miljard kuub aardgas verbruikten. Dit verbruik, 7% van het totaal zakelijk gasverbruik, is volledig onbelast. De producten die deze bedrijven maken, veelal kunstmest, zijn ook niet belast. Deze vrijstelling is daarmee niet conform het principe «de vervuiler betaalt», en dient daarom afgeschaft te worden.

Deze vrijstelling is onder de Energy Taxation Directive (ETD) niet verplicht, dus kan Nederland deze zelf op nationaal niveau afschaffen.

Het afschaffen van de regeling is een structuuraanpassing, dit vergt een implementatietermijn van 4 tot 18 maanden en kan uitvoeringstechnisch dus op 1 januari 2025 gerealiseerd worden. Indien blijkt dat deze datum niet gehaald kan worden, dan zou de implementatie datum opgeschoven worden naar 1 juli 2025.

Het budgettaire belang dat met dit voorstel is gemoeid, is € 85 miljoen per jaar (uitgaande van het verbruik in 2023, volgens de Miljoenennota 2024 bijlage 25 Fossiele Subsidies).

Van Raan


Gewijzigd amendement van het lid Van Raan ter vervanging van nr. 6 over het per 2025 afschaffen van de vrijstelling voor energiebelasting voor non-energetisch verbruik van aardgas

2023-10-26
Dossier: 36426
Indiener(s): Lammert van Raan (PvdD)
Onderwerpen: belasting financiƫn landbouw planten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36426-15.html