Stemming

Amendement van het lid Inge van Dijk c.s. over vruchtwisseling

74,7 %
24,0 %


VVD

SP

CU

GL

Ephraim

CDA

PvdA

D66

BBB

Groep Van Haga

Omtzigt

SGP

PvdD

Volt

PVV

BIJ1

Fractie Den Haan

JA21

DENK

FVD


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID INGE VAN DIJK C.S.

Ontvangen 24 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, onder 10, wordt «pachtovereenkomst» vervangen door «schriftelijke pachtovereenkomst» en wordt «eerste tot en met derde lid» vervangen door «eerste lid, onderdelen a tot en met c».

II

In artikel IV, onder 9, wordt «pachtovereenkomst» vervangen door «schriftelijke pachtovereenkomst» en wordt «eerste tot en met derde lid» vervangen door «eerste lid, onderdelen a tot en met c».

Toelichting

Op grond van het wetsvoorstel komen aan derden ter beschikking gestelde onroerende zaken met ingang van 1 januari 2024 niet meer in aanmerking voor de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting (BOR) en de doorschuifregeling voor het aanmerkelijk belang in de inkomstenbelasting (DSR ab). De terbeschikkingstelling van landbouwgrond in het kader van voor teelten noodzakelijke vruchtwisseling op grond van een pachtovereenkomst als bedoeld in artikel 7:396, eerste tot en met derde lid, BW is uitgezonderd van de voorgestelde maatregel. Genoemd artikel 7:396, eerste tot en met derde lid, stelt onder andere voorwaarden aan de duur en registratie van deze pachtovereenkomsten, waaronder (in artikel 7:396, eerste lid, onderdeel d, tweede lid en derde lid, BW) registratie bij de grondkamer. Volgens de indieners wordt in de praktijk echter niet altijd gebruikgemaakt van bij de grondkamer geregistreerde pachtovereenkomsten. Dit amendement bewerkstelligt dat voor de BOR en DSR ab de voorwaarde van een registratie bij de grondkamer vervalt, mits sprake is van een schriftelijke pachtovereenkomst waarbij tevens is voldaan aan de in artikel 7:396, eerste lid, onderdelen a tot en met c, BW opgenomen voorwaarden voor noodzakelijke vruchtwisseling.

Dit amendement heeft geen budgettaire gevolgen. In het wetsvoorstel was al een uitzondering voor deze pachtovereenkomsten opgenomen.

Inge van Dijk Stoffer Grinwis Eppink


Amendement van het lid Inge van Dijk c.s. over vruchtwisseling

2023-10-24
Dossier: 36421
Indiener(s): Pieter Grinwis (CU), Inge van Dijk (CDA), Derk Jan Eppink (Libertair, Direct, Democratisch), Chris Stoffer (SGP)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36421-8.html