Stemming

Gewijzigd amendement van het lid De Kort c.s. ter vervanging van nr. 24 over middelen voor een subsidie voor inclusiviteitstechnologie

96,0 %
3,4 %


JA21

CU

CDA

SP

SGP

FVD

PvdA

BIJ1

Groep Van Haga

VVD

Ephraim

PVV

Omtzigt

PvdD

GL

Volt

Fractie Den Haan

DENK

BBB

D66


Nr. 28 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID DE KORT C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 24

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 1 Arbeidsmarkt worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Nederland kent een onbenut arbeidspotentieel van 1,2 miljoen mensen. Een groot deel hiervan heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor heeft deze groep van mensen met een functiebeperking en/of een licht verstandelijke beperking moeite met het vinden van een regulier werk. Dit is jammer, want werk is niet alleen een bron van inkomen, maar biedt sociale contacten en geeft voldoening. In plaats van dagbesteding in de vorm van beschut werk is de indiener ervan overtuigd dat, waar mogelijk, de focus moet liggen op het begeleiden van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt van een sociaal ontwikkelbedrijf naar een reguliere werkgever op de arbeidsmarkt.

Om dit te stimuleren biedt technologie meer mogelijkheden om mensen te ondersteunen of aan te vullen om zichzelf te ontplooien, en tegelijk mee te doen in de arbeidsmarkt. Deze zogeheten «inclusiviteitstechnologie» geeft enerzijds een steuntje in de rug, waarmee een voorheen afgekeurde Nederlander volwaardig kan meedoen binnen het team van een lokale ondernemer of zelfs een grote multinational. Daarnaast kan het werkgevers verlichting geven in de nu heersende personeelstekorten op de krappe arbeidsmarkt. Deze technologie is competentie verhogend. Met andere woorden kan het de ontwikkeling van elke Nederlander met een afstand tot de arbeidsmarkt positief veranderen. Door de relatieve onbekendheid en de bijbehorende kosten van de technologie kan de stap groot zijn voor kleine en middelgrote ondernemers om hierin te investeren, en om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Daarom voorziet dit amendement in geld voor mkb-ondernemers die deze investering willen doen.

De dekking volgt uit artikel 2 op de SZW-begroting in 2023. Hiervoor wordt een amendement ingediend op de suppletoire begroting van SZW die bij Prinsjesdag is ingediend. Het ministerie zal € 5 miljoen voor UWV oormerken om mkb-ondernemers te ondersteunen die investeren in inclusiviteitstechnologie. De precieze uitwerking moet nog worden bekeken.

De Kort Stoffer Den Haan Pouw-Verweij Van Baarle Ceder Palland


Gewijzigd amendement van het lid De Kort c.s. ter vervanging van nr. 24 over middelen voor een subsidie voor inclusiviteitstechnologie

2023-10-12
Dossier: 36410-XV
Indiener(s): Hilde Palland (CDA), Don Ceder (CU), Nicki Pouw-Verweij (BBB), Daan de Kort (VVD), Chris Stoffer (SGP), Stephan van Baarle (DENK), Liane den Haan (Fractie Den Haan)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XV-28.html