Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Boucke c.s. ter vervanging van. nr. 13 over dekking voor middelen voor zonnepanelen op scholen

79,2 %
20,1 %


SP

FVD

Omtzigt

JA21

BBB

VVD

PvdA

PvdD

BIJ1

Groep Van Haga

SGP

Fractie Den Haan

D66

Volt

PVV

CDA

CU

Ephraim

GL

DENK


Nr. 28 AMENDEMENT VAN HET LID BOUCKE C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 13

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 40.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 40.000 (x € 1.000).

III

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 40.000 (x € 1.000).

Toelichting

Het verduurzamen van onze energievoorziening is essentieel voor behalen van de klimaatdoelen voor 2030 en klimaatneutraliteit in 2050. Door zon opgewekte elektriciteit kan daarbij helpen. Nederland is hier al Europees koploper in, maar de indieners zijn van mening dat er nog extra stappen gezet moeten worden, bijvoorbeeld op schooldaken. Meer dan 4.500 scholen in Nederland beschikken nog niet over zonnepanelen maar hebben daken die hier wel geschikt voor zijn. Als de elektriciteitsvraag van deze scholen wordt verduurzaamd kan dat een extra CO2-reductie van ruim 245.500 ton per jaar realiseren. Via de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kunnen scholen subsidie ontvangen om te verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te schaffen. Deze subsidieregeling staat ook open voor ander organisaties in het bezit van maatschappelijk vastgoed en wordt bij elke openstellingsronde ruim overtekent. Met extra middelen kunnen dus meer scholen stappen zetten met verduurzaming.

Daarom wordt met dit amendement 40 miljoen euro in mindering gebracht op artikel 4 (een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering) van de begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De dekking komt uit de begrotingsreserve duurzame energie en klimaattransitie. Met de najaarsnota van 2023 worden middelen van de post Garantie CCS Porthos van de begroting van 2023 teruggeboekt naar de SDE Begrotingsreserve. Met de uitspraak van de Raad van State dat het project Porthos door kan vinden is de garantstelling immers niet meer nodig. Met dit amendement worden de in 2023 teruggeboekte middelen in de begrotingsreserve weer uit de reserve onttrokken. De middelen worden met een amendement op de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in meerdering gebracht op artikel 4 (Energietransitie gebouwde omgeving en bouwkwaliteit) van deze begroting. De middelen worden ingezet ten behoeve van de subsidieregeling DUMAVA waarbinnen deze middelen uitsluitend beschikbaar zijn voor onderwijsinstellingen zodat scholen betere toegang hebben tot financiering voor onder andere zonnepanelen.

Boucke Dijk Kröger


Gewijzigd amendement van het lid Boucke c.s. ter vervanging van. nr. 13 over dekking voor middelen voor zonnepanelen op scholen

2023-10-12
Dossier: 36410-XIII
Indiener(s): Jimmy Dijk (SP), Suzanne Kröger (GL), Raoul Boucke (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIII-28.html