Stemming

Amendement van het lid Erkens c.s. ter vervanging van nr. 16 over aanvullende middelen voor schadeafhandeling Limburgse mijnbouw

98,7 %
0,7 %


PvdA

CDA

FVD

SGP

CU

DENK

Omtzigt

D66

Ephraim

VVD

JA21

Volt

BBB

GL

BIJ1

SP

PVV

Fractie Den Haan

Groep Van Haga

PvdD


Nr. 26 AMENDEMENT VAN HET LID ERKENS C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 161

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement stellen indiener voor het budget voor 2024 voor de schadeafhandeling Mijnbouw Limburg te verhogen van € 4 miljoen naar € 9 miljoen. Ondanks bijna vijftig jaar na sluiting van de mijnen in Limburg zijn er nog steeds gevallen van mijnbouwschade zichtbaar in de regio en de verwachting is dat het aantal meldingen de komende jaren zal toenemen. Indieners willen met dit amendement ervoor zorgen dat er samen met de regio voortvarend aan de slag kan worden gegaan met de afhandeling van de schade die is ontstaan door mijnbouw in Limburg.

Tevens willen indieners met dit amendement bewerkstelligen dat er een Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg opgericht wordt dat mede is gefinancierd door het Rijk, zodat inwoners gemakkelijk geholpen kunnen worden. Dit regionaal instituut combineert kennis en expertise van gemeenten zodat inwoners en ondernemers bij één loket terecht kunnen. Indieners hechten er tevens waarde aan dat bij het herstel van schade inwoners en ondernemers direct advies kunnen krijgen over mogelijke andere renovatiemaatregelen die de komende jaren handig kunnen zijn. Hiermee worden burgers en ondernemers ontzorgd. Indiener roept de regering op dit instituut op te richten samen met de regio.

De dekking voor dit amendement komt uit een mix van de premieontvangsten vrijval Porthos en niet-juridisch verplichte budgetten zoals project Klimaat- en energieakkoord en de OER.

Erkens Grinwis Stoffer Boswijk Wilders Van der Plas Dijk


Amendement van het lid Erkens c.s. ter vervanging van nr. 16 over aanvullende middelen voor schadeafhandeling Limburgse mijnbouw

2023-10-12
Dossier: 36410-XIII
Indiener(s): Pieter Grinwis (CU), Caroline van der Plas (BBB), Derk Boswijk (CDA), Jimmy Dijk , Silvio Erkens (VVD), Geert Wilders (PVV), Chris Stoffer (SGP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIII-26.html