Stemming

Amendement van het lid Boswijk c.s. ter vervanging van nr. 12 over verlenging van extra budget voor de ISDE regeling

83,9 %
15,4 %


D66

FVD

PVV

SP

Volt

CU

BIJ1

Fractie Den Haan

Ephraim

PvdA

BBB

SGP

CDA

VVD

PvdD

Groep Van Haga

GL

DENK

JA21

Omtzigt


Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID BOSWIJK C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 121

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 20.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 20.000 (x € 1.000).

Toelichting

In 2019 is met het amendement Agnes Mulder c.s. (Kamerstuk 35 300-XIII-16) € 100 miljoen beschikbaar gemaakt binnen de ISDE als investeringssubsidie voor investeringen in duurzame energie door in het bijzonder het MKB. Met deze middelen werd een extra stimulans gegeven aan de opwekking van hernieuwbare elektriciteit door het MKB met projecten op het gebied van kleinschalig zon-pv op daken en kleine houten windmolens. Deze regeling houdt echter eind 2023 op, terwijl er dan naar verwachting nog zo’n € 40 miljoen beschikbaar zal zijn.

Voor kleinschalig zon-pv op daken is een extra stimulans inmiddels niet meer nodig, maar voor kleine windmolens geldt nog steeds dat investeringen daarin zonder subsidie waarschijnlijk niet tot stand zullen komen. Dit amendement zorgt er daarom voor dat € 20 miljoen euro uit het resterende budget beschikbaar blijft voor de ISDE regeling in de jaren 2024–2027. Met deze middelen wordt de opwekking van hernieuwbare elektriciteit door het MKB gestimuleerd door middel van subsidie voor kleine houten windmolens binnen het MKB.

De dekking wordt gevonden in het vrijgevallen bedrag van de garantie op Porthos. De Minister wordt verzocht om bij de 1e suppletoire begroting de ontvangsten en uitgaven evenredig te verdelen over de jaren waarin de regeling open wordt gesteld.

Boswijk Erkens Eppink


Amendement van het lid Boswijk c.s. ter vervanging van nr. 12 over verlenging van extra budget voor de ISDE regeling

2023-10-12
Dossier: 36410-XIII
Indiener(s): Derk Jan Eppink (Libertair, Direct, Democratisch), Silvio Erkens (VVD), Derk Boswijk (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIII-18.html