Stemming

Amendement van het lid Grinwis c.s. over bevoegdheden voor de ACM ter voorbereiding op een kostengebaseerde tariefsystematiek

84,7 %
15,3 %


GroenLinks-PvdA

Volt

D66

JA21

CDA

BBB

FVD

CU

VVD

PvdD

DENK

PVV

SP

SGP

NSC


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID GRINWIS C.S.

Ontvangen 10 april 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan artikel IIA worden drie onderdelen toegevoegd, luidende:

C

In artikel 7, eerste lid, wordt «in de warmteleveringsmarkt» vervangen door «behaald door leveranciers en de kosten en opbrengsten per soort warmtenet».

D

Na artikel 13 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 14

  • 1. De Autoriteit Consument en Markt stelt regulatorische accountingregels vast gericht op de van een leverancier of de groep waartoe deze behoort te verkrijgen noodzakelijke gegevens voor de uitvoering van de bij of krachtens artikel 7 gegeven bevoegdheden en de regulering van tarieven op basis van kosten.

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt kan een leverancier of de groep waartoe het behoort verzoeken informatie op grond van de regulatorische accountingregels te verstrekken. De leverancier verstrekt de informatie binnen de in het verzoek gestelde termijn.

  • 3. De informatie, bedoeld in het tweede lid, is gecontroleerd door een registeraccountant indien de Autoriteit Consument en Markt daarom heeft verzocht.

E

In artikel 18, tweede lid, wordt na «13» ingevoegd «14,».

Toelichting

Met dit amendement wordt voorgesteld om de ACM in de Warmtewet bevoegdheden te geven waardoor zij zich kan voorbereiden op een kostengebaseerde tariefsystematiek op grond van de Wet collectieve warmte (Wcw). De ACM zal hierdoor inlichtingen en gegevens kunnen verzamelen over rendementen van leveranciers en de kosten en opbrengsten per soort warmtenet. Deze bevoegdheden worden reeds in de wet opgenomen, omdat deze bijdragen aan de noodzakelijke voorbereiding voor invoering van kostengebaseerde tariefregulering in het kader van de Wcw. Ook zijn regulatorische accountingregels nodig waardoor leveranciers de juiste informatie zullen verstrekken aan de ACM.

Grinwis Flach Paternotte


Amendement van het lid Grinwis c.s. over bevoegdheden voor de ACM ter voorbereiding op een kostengebaseerde tariefsystematiek

2024-04-10
Dossier: 36387
Indiener(s): Jan Paternotte (D66), Pieter Grinwis (CU), André Flach (SGP)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36387-19.html