Stemming

Amendement van het lid Van der Lee c.s. over het maximeren van de bijdrage aan eerstejaarsopvang uit het OS-budget en het compenseren van het exces ten behoeve van voedselzekerheid

26,7 %
73,3 %


Omtzigt

CU

PvdA

Volt

PVV

VVD

BBB

CDA

D66

GL

PvdD

SGP

FVD

BIJ1

JA21

Groep Van Haga

Fractie Den Haan

SP

DENK


Nr. 5 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER LEE C.S.

Ontvangen 5 juli 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 2 Duurzame ontwikkeling, voedselzekerheid, water en klimaat van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 308.627 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement heeft als oogmerk om de bijdrage vanuit de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en het OS-budget aan de begroting voor Justitie en Veiligheid voor de eerstejaarsopvang asielzoekers te beperken. Dit omwille van zowel consistentie en planning binnen het OS-budget, maar ook het oogpunt van rechtvaardigheid omdat het moeilijk te verantwoorden valt dat een groot (en groeiend) deel van het OS-budget neerdaalt in Nederland zelf, al helemaal wanneer de opvang van asielzoekers duurder uitvalt door een structurele onder raming van ministerie J&V. Daar komt bij dat landen al jaren – ook vanuit de OECD – worden opgeroepen om terughoudend om te gaan met de financiering van eerstejaars opvang uit geoormerkte ODA middelen.

De indieners zijn van mening dat ook in de komende jaren een plafond gehanteerd dient te worden en streven naar een ontwikkelingsbudget dat niet belast zal worden met uitgaven die niet vanuit het eigen departement beïnvloed kunnen worden.

Gelet op de grote impact van de Oekraïne oorlog en de super El Nino die aanstaande is staat de wereldwijde voedselzekerheid zwaar onder druk, en dan met name in Afrikaanse landen. Daarom willen de indieners het budget voor Voedselzekerheid ophogen met het bedrag dat vrijkomt door de uitgaven voor eerstejaarsopvang binnen de bijstelling van de Voorjaarsnota op het OS budget te maximeren op € 250 miljoen.

Voor dit jaar blijft de bijdrage richting J&V voor de eerstejaarsopvang asielzoekers echter in stand, maar wordt het exces (€ 308.627) gecompenseerd door dat bedrag te plussen op de begroting BHOS, en specifiek op artikel 2 Duurzame ontwikkeling, voedselzekerheid, water en klimaat. Deze plus wordt gedekt uit de algemene middelen. De indieners verwijzen tevens naar de diverse voorstellen die zij hebben gedaan op het terrein van het verhogen van de lasten op vermogen, winst en vervuiling. Overigens is het nog niet zeker dat de begrootte uitgaven voor eerstejaars opvang ook daadwerkelijk nodig zijn, omdat de instroom meer in de richting beweegt van die van vorig jaar, in plaats van de veel hogere prognose voor 2023. Ook is er in de voorgaande jaren door juist een lagere prognose relatief veel gebruik gemaakt van noodopvang wat tot 10 keer duurder kan uitvallen dan reguliere opvang.

Van der Lee Thijssen Koekkoek


Amendement van het lid Van der Lee c.s. over het maximeren van de bijdrage aan eerstejaarsopvang uit het OS-budget en het compenseren van het exces ten behoeve van voedselzekerheid

2023-07-05
Dossier: 36350-XVII
Indiener(s): Tom van der Lee (GL), Marieke Koekkoek (D66), Joris Thijssen (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36350-XVII-5.html