Stemming

Nader gewijzigd amendement van het lid Kathmann c.s. ter vervanging van nr. 28 over het verkorten van de wettelijke schuldsaneringsregeling

72,0 %
26,7 %


Groep Van Haga

JA21

CDA

Volt

SP

CU

DENK

PvdA

VVD

BIJ1

D66

SGP

PvdD

BBB

Fractie Den Haan

GL

Omtzigt

FVD

PVV


Nr. 30 NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KATHMANN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 28

Ontvangen 24 januari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst worden een aanhef en een onderdeelsaanduiding ingevoegd, luidende:

De Faillissementswet wordt als volgt gewijzigd:

A

2. In onderdeel A (nieuw) vervalt «van de Faillissementswet».

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

B

Artikel 349a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «drie jaar» vervangen door «anderhalf jaar» en wordt «vijf jaar» vervangen door «drieënhalf jaar».

2. In het tweede lid, tweede zin, wordt «of als de schuldenaar» vervangen door «als de schuldenaar» en wordt voor de punt aan het slot ingevoegd «of als zich andere omstandigheden voordoen, die bij algemene maatregel van bestuur kunnen worden bepaald».

Toelichting

Dit amendement wijzigt de duur van het Wsnp-traject, in lijn met de motie Jetten c.s.1. Het Wsnp-traject wordt in principe verkort tot 18 maanden. De rechter-commissaris krijgt wel de mogelijkheid om het traject langer te laten duren. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald onder welke omstandigheden dit aan de orde zou moeten zijn. De rechter-commissaris kan daarnaast de bij aanvang gestelde termijn verlengen tot maximaal vijf jaar als de schuldenaar niet aan al zijn uit de schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen kan voldoen, of toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van deze verplichtingen, zoals in de huidige wet ook het geval is.

Indieners achten verkorting van het Wsnp-traject noodzakelijk om de perspectieven op een schuldenvrije toekomst voor mensen in een problematische schuldensituatie te verbeteren. Een traject om te komen tot een schone lei is vaak een langdurig en intensief traject. Dit traject begint met een buitengerechtelijk schuldhulpverleningstraject. Eerst wordt in de stabilisatiefase alle schulden in kaart gebracht, en wordt vastgesteld of en zo ja, welke mogelijkheden de schuldenaar heeft om in ieder geval nog een deel van zijn schulden af te lossen. In een buitengerechtelijk schuldhulpverleningstraject volgt na stabilisatie mogelijk een schuldregeling van minstens 3 jaar. Het is ook mogelijk dat een dergelijke regeling uiteindelijk niet tot stand komt en dat de burger doorstroomt naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp). Het Wsnp-traject duurt dan nu in principe ook 3 jaar. De periode dat mensen in de schulden zitten kan daardoor oplopen tot 9 jaar. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen hiervan niet alleen desastreus zijn voor het individu, maar ook leiden tot hoge maatschappelijke kosten.

Kathmann Ceder Kat Maatoug


Nader gewijzigd amendement van het lid Kathmann c.s. ter vervanging van nr. 28 over het verkorten van de wettelijke schuldsaneringsregeling

2023-01-24
Dossier: 35915
Indiener(s): Hülya Kat (D66), Don Ceder (CU), Barbara Kathmann (PvdA), Senna Maatoug (GL)
Onderwerpen: burgerlijk recht organisatie en beleid recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35915-30.html