Stemming

Gewijzigd amendement Wiersma ter vervanging van nr. 7 een aanbod voor scholing op het gebied van de Nederlandse taal

63,3 %
36,7 %


SP

PVV

SGP

VVD

D66

Fractie Den Haan

BIJ1

DENK

JA21

BBB

PvdD

PvdA

CDA

GL

Volt

FVD

Groep Van Haga

CU


Nr. 19 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID WIERSMA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 22 juni 2021

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel C, tweede onderdeel, wordt als volgt gewijzigd:

1. De zinsnede «j tot en met m worden in het eerste lid twee onderdelen» wordt vervangen door «k tot en met n worden in het eerste lid drie onderdelen».

2. Na het voorgestelde onderdeel i wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • j. indien binnen een periode van vijf jaar direct voorafgaande aan de aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning of gecombineerde vergunning een tewerkstellingsvergunning of gecombineerde vergunning is ingetrokken wegens het niet naleven van het voorschrift, bedoeld in artikel 10, tweede lid;.

II

Artikel I, onderdeel D, komt te luiden:

D

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma aan artikel 10 een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. dat de werkgever economische activiteiten gaat verrichten en stukken van de start van de activiteiten ter beschikking stelt aan de vergunningverlenende instantie.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Indien een tewerkstellingsvergunning of een gecombineerde vergunning voor langer dan een jaar wordt verleend, verbindt Onze Minister aan de tewerkstellingsvergunning of verbindt Onze Minister van Veiligheid en Justitie aan de gecombineerde vergunning in ieder geval het voorschrift dat de werkgever de vreemdeling scholing aanbiedt op het gebied van de Nederlandse taal.

Toelichting

De indiener wil bevorderen dat arbeidsmigranten uit derde landen, waarvoor een tewerkstellingsvergunning nodig is, de Nederlandse taal leren als zij voor langere tijd in Nederland komen werken. Hoewel er expats en bedrijven zijn die hierin het goede voorbeeld geven, is dit geen gemeengoed. De indiener wil dit verbeteren. Omdat de werkgever direct belang heeft bij de tewerkstellingsvergunning, voegt dit amendement een inspanningsverplichting voor de werkgever als voorwaarde voor een tewerkstellingsvergunning die langer dan een jaar duurt.

Het huidige artikel 9, eerste lid, onderdeel c, van de Wet arbeid vreemdelingen biedt een weigeringsgrond voor het afgeven van een tewerkstellingsvergunning of gecombineerde vergunning, wegens het niet naleven van voorschriften. Bij het niet naleven van de inspanningsverplichting voor scholing op het gebied van de Nederlandse taal, voegt dit amendement een weigeringsgrond toe indien er in de afgelopen vijf jaar niet aan deze voorwaarde is voldaan. Het niet naleven van de vergunningsvoorwaarden, waaronder de inspanningsverplichting voor scholing op het gebied van de Nederlandse taal, kan leiden tot intrekking van de tewerkstellingsvergunning of gecombineerde vergunning op grond van artikel 13, onderdeel b, van de Wet arbeid vreemdelingen.

Wiersma


Gewijzigd amendement Wiersma ter vervanging van nr. 7 een aanbod voor scholing op het gebied van de Nederlandse taal

2021-06-22
Dossier: 35680
Indiener(s): Dennis Wiersma (VVD)
Onderwerpen: immigratie migratie en integratie organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35680-19.html