Stemming

Amendement van de leden Van der Molen en Westerveld ter vervanging van nr. 32 over middelen voor de nationale Neerlandistiek infrastructuur

100,0 %
0,0 %


PvdD

FVD

SP

CU

VVD

50PLUS

Krol

DENK

PVV

SGP

CDA

Van Kooten-Arissen

D66

GL

PvdA


Nr. 134 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER MOLEN EN WESTERVELD TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 321

Ontvangen 1 december 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 7 Wetenschappelijk onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.500 (x € 1.000).

II

In artikel 7 Wetenschappelijk onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.500 (x € 1.000).

Toelichting

Gezien het belang van de neerlandistiek voor de Nederlandse samenleving, en de problemen waar sommige opleidingen in dreigen te komen door teruglopende studentenaantallen, is het van belang dat we ervoor zorgen dat de vijf bestaande volwaardige vestigingen Neerlandistiek met een bachelor en een of meer op de neerlandistiek gerichte masters, worden gehandhaafd en versterkt. Met dit amendement worden middelen beschikbaar gesteld via de bekostiging (rijksbijdrage) van de vijf universiteiten die Nederlands aanbieden, om, zoals beschreven staat in het KNAW-advies «Nederlands verdient meer», de opleidingsinfrastructuur in stand te houden en te versterken. De dekking hiervoor geschiedt vanuit het onderdeel bekostiging van artikel 7, te weten de rijksbijdrage van alle universiteiten.

Zonder de zorgen over het stoppen van de opleidingen kan er gewerkt worden aan toekomstbestendige opleidingen die weer meer studenten aantrekken. De middelen voor de komende jaren zijn bedoeld totdat de andere maatregelen effect hebben en de instroom weer gestegen is.

Van der Molen Westerveld


Amendement van de leden Van der Molen en Westerveld ter vervanging van nr. 32 over middelen voor de nationale Neerlandistiek infrastructuur

2020-12-01
Dossier: 35570-VIII
Indiener(s): Harry van der Molen (CDA), Lisa Westerveld (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-VIII-134.html