Stemming

Amendement van de leden Wilders en Agema over kosten van beschermingsmiddelen voor rekening van de overheid

48,0 %
52,0 %


PvdA

CDA

GL

VVD

PVV

D66

FVD

50PLUS

SP

Van Haga

PvdD

DENK

CU

SGP


Nr. 6 AMENDEMENT VAN DE LEDEN WILDERS EN AGEMA

Ontvangen 2 juli 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 2 Curatieve Zorg van de begrotingsstaat wordt het ontvangstenbedrag verlaagd met € 180.000 (x € 1.000).

Toelichting

De suppletoire begroting laat zien dat de aanschaf en distributie van medische hulpmiddelen zoals mondkapjes, handschoenen, brillen en schorten tijdens de coronacrisis 452 miljoen euro kostte en dat deze middelen voor 180 miljoen euro werden verkocht aan zorginstellingen.

De instellingen betaalden de pre-coronaprijs voor deze beschermingsmiddelen. Echter het wekenlang verstrekken van voldoende beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers vormt een dermate grote kostenpost dat de bedrijfsvoering van zorginstellingen in het geding kan komen.

Bijna 14.000 zorgmedewerkers raakten besmet met corona, mede vanwege tekorten aan beschermingsmiddelen. Indieners zijn van mening dat dit nooit had mogen gebeuren en nooit meer mag gebeuren. De kosten voor beschermingsmiddelen moeten ten tijde van een pandemie door de overheid worden gedragen.

Indieners achten het noodzakelijk dat zorginstellingen tijdens een pandemie als eerste hun zorgmedewerkers dienen te beschermen en niet bang moeten zijn voor de kostenpost. Zij stellen voor de 180 miljoen euro voor rekening van de overheid te laten vallen in plaats voor rekening van de zorginstellingen. Dekking wordt gevonden conform de werkwijze van de regering die Corona-gerelateerde uitgaven uit de algemene middelen dekt.

Wilders Agema


Amendement van de leden Wilders en Agema over kosten van beschermingsmiddelen voor rekening van de overheid

2020-07-02
Dossier: 35493
Indiener(s): Fleur Agema (PVV), Geert Wilders (PVV)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35493-6.html