Stemming

Amendement van de leden Agnes Mulder en Jetten over transparant financieel beleid

70,0 %
30,0 %


D66

GL

CU

VVD

FVD

50PLUS

SP

CDA

PvdA

PvdD

SGP

DENK

PVV


Nr. 29 AMENDEMENT VAN DE LEDEN AGNES MULDER EN JETTEN

Ontvangen 25 januari 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel AG, wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste onderdeel komt te luiden:

  • 1. In het eerste lid wordt «voor het beheer van de netten op grond van zijn taken, bedoeld in artikel 16» vervangen door «voor de uitvoering van de bij of krachtens deze wet aan hem toegekende taken, met uitzondering van de taken, bedoeld in artikel 17a» en wordt «artikel 17 of 17a» vervangen door «artikel 7a of 17a».

2. Na het eerste onderdeel wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 1a. In het tweede lid, onderdeel b, wordt »activiteiten als bedoeld in het eerste lid» vervangen door «de taken, bedoeld in de eerste volzin van het eerste lid» en wordt »iedere transporttrap de kosten, opbrengsten en hoeveelheden van tenminste de functies, bedoeld in de artikelen 27 tot en met 30a, worden aangegeven,» vervangen door »ieder spanningsniveau of een bandbreedte daarvan de bijbehorende kosten, opbrengsten en hoeveelheden,».

3. In het tweede onderdeel wordt in onderdeel a voor de tekst ingevoegd »voor 1 oktober» en wordt na «tweede lid» ingevoegd «over het daaraan voorafgaande kalenderjaar».

II

Artikel II, onderdeel Ua, komt te luiden:

Ua

Artikel 32 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Een netbeheerder is verplicht een afzonderlijke boekhouding te voeren voor de uitvoering van de bij of krachtens deze wet aan hem toegekende taken, met uitzondering van de taken, bedoeld in artikel 10b. Indien de netbeheerder werkzaamheden verricht als bedoeld in artikel 10Aa of 10b, voert hij daarvoor eveneens, al dan niet op geconsolideerde basis, een afzonderlijke boekhouding.

2. Het tweede lid vervalt.

3. Het elfde lid komt te luiden:

  • 11. Een netbeheerder publiceert jaarlijks:

    • a. voor 1 oktober op geschikte wijze een verslag van de afzonderlijke boekhouding, bedoeld in het tweede lid over het daaraan voorafgaande kalenderjaar;

    • b. een verklaring waaruit blijkt dat de financiële verhouding tussen de netbeheerder en een met hem verbonden groepsmaatschappij voldoet aan het bepaalde bij of krachtens artikel 10c, eerste lid;

    • c. de gegevens waaruit blijkt dat de netbeheerder voldoet aan de regels omtrent een goed financieel beheer, bedoeld in artikel 10e, eerste lid.

Toelichting

De indiener beoogt met dit amendement de transparantie over het financieel beleid van netbeheerders en netwerkbedrijven te borgen. Op grond van artikel 37, lid 13 van de Elektriciteitsrichtlijn (2009/72/EG) en artikel 41, lid 13, van de Gasrichtlijn (2009/73/EG) moeten lidstaten voorzien in geschikte en doelmatige mechanismen ten behoeve van controle en transparantie. Deze bepalingen hebben tot doel misbruik van machtspositie, met name ten nadele van afnemers, te voorkomen.

Een transparant financieel beleid van netbeheerders is van belang teneinde de toezichthouder en aangeslotenen in staat te stellen na te gaan of de inkomsten van netbeheerders worden aangewend voor de uitvoering van wettelijke taken. De door netbeheerders te publiceren informatie is voor marktpartijen noodzakelijk om door netbeheerders in rekening gebrachte financiële vergoedingen, tarieven en bedragen voor het uitvoeren van opgedragen wettelijke taken te kunnen herleiden en controleren, teneinde eventueel misbruik van hun positie te voorkomen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt in Nederland toezicht op netbeheerders en netwerkbedrijven. De wet schrijft voor dat de ACM de jaarlijkse tariefvoorstellen van netbeheerders aan belanghebbenden ter consultatie moet voorleggen. De informatie uit het verslag van de afzonderlijke boekhouding stelt belanghebbenden in staat om de door de ACM geconsulteerde tarieven ook daadwerkelijk te beoordelen. De door netbeheerders te publiceren informatie in de vorm van een verslag over het afgelopen kalenderjaar dient uiterlijk op 1 oktober op een voor het publiek eenvoudig toegankelijke, geschikte wijze van het daaropvolgende jaar te zijn gepubliceerd. Tot slot is van belang dat in de boekhouding van netbeheerders een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen inkomsten en kosten die verband houden met de wettelijke taken als bedoeld in artikel 16 en de in artikel 17a bedoelde tijdelijke taken.

Van belang is ook dat financiële bijdragen door netbeheerders van met hun in een concern, te weten een groep als bedoeld in artikel 24b van boek 2 BW, verbonden groepsmaatschappijen, alleen mogelijk is met toestemming van de aandeelhouders.

Agnes Mulder Jetten


Amendement van de leden Agnes Mulder en Jetten over transparant financieel beleid

2018-01-25
Dossier: 34627
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA), Rob Jetten (D66)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34627-29.html