Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Karabulut ter vervanging van nr. 10 over medische toetsbaarheid van de lagere loonwaarde

13,3 %
86,7 %


GrBvK

50PLUS

PVV

VVD

GL

Houwers

PvdD

PvdA

Klein

SP

CDA

GrKÖ

CU

Monasch

Van Vliet

D66

SGP


Nr. 15 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KARABULUT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 10

Ontvangen 24 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel II, onderdeel A, wordt in artikel 38b, eerste lid, onderdeel a, voor de punt aan het slot ingevoegd: en van wie is vastgesteld dat die lagere loonwaarde het rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg is van ziekte of gebrek.

II

In artikel II, onderdeel B, wordt in artikel 49, eerste lid, onderdeel f, na «die bij voltijdse arbeid minder bedraagt dat het wettelijk minimumloon, bedoeld in artikel 2, onderdeel c, van de Participatiewet,» ingevoegd: en van wie is vastgesteld dat die lagere loonwaarde het rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg is van ziekte of gebrek,.

III

In artikel III wordt in onder 3° na «die bij voltijdse arbeid minder bedraagt dat het wettelijk minimumloon, bedoeld in artikel 2, onderdeel c, van de Participatiewet,» ingevoegd: en van wie is vastgesteld dat die lagere loonwaarde het rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg is van ziekte of gebrek,.

IV

In artikel IV wordt in onderdeel e na «die bij voltijdse arbeid minder bedraagt dat het wettelijk minimumloon, bedoeld in artikel 2, onderdeel c, van de Participatiewet,» ingevoegd: en van wie is vastgesteld dat die lagere loonwaarde het rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg is van ziekte of gebrek,.

Toelichting

De banenafspraak is gemaakt met als doel meer mensen met een arbeidsbeperking aan regulier werk te helpen. Het openstellen van de praktijkroute betekent dat mensen door middel van een loonwaardemeting op de werkplek kunnen worden opgenomen in het doelgroepregister van de banenafspraak. Momenteel kunnen mensen alleen via een beoordeling door het UWV worden opgenomen in het doelgroepregister banenafspraak. Het UWV toetst hierbij aan de hand van de (theoretische) drempelfunctie methode of iemand het wettelijke minimumloon kan verdienen. En of er sprake is van een arbeidsbeperking. Dit gebeurt door de aanwezigheid van een deskundige/arts. Gemeenten kijken of iemand tot de doelgroep loonkostensubsidie behoort en of deze persoon in staat is om met voltijdse arbeid het wettelijk minimumloon te verdienen.

Na matching met een werkgever wordt bij de loonwaardebepaling op de werkplek de waarde van de arbeidsprestatie van een persoon in een bepaalde functie op een bepaald moment gemeten. Teneinde bovengenoemd doel bij te dragen en verdringing te voorkomen, wil de indiener

bij het openstellen van de Praktijkroute een extra formule opgenomen zien die verplicht dat bij de loonwaardebepaling op de werkplek helder is dat ook volgens een deskundige/arts er sprake is van een arbeidsbeperking.

Karabulut


Gewijzigd amendement van het lid Karabulut ter vervanging van nr. 10 over medische toetsbaarheid van de lagere loonwaarde

2016-11-24
Dossier: 34578
Indiener(s): Sadet Karabulut
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34578-15.html