Stemming

Amendement van de leden Van Gerven en Jasper van Dijk ter dekking van de uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen

24,7 %
75,3 %


D66

Klein

GrKÖ

GL

GrBvK

CU

PvdD

Monasch

SP

50PLUS

Houwers

VVD

PvdA

CDA

PVV

Van Vliet

SGP


Nr. 16 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN GERVEN EN JASPER VAN DIJK

Ontvangen 7 november 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 2 Curatieve Zorg van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 20.000 (x € 1.000).

Toelichting

De indieners zijn van mening dat het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen in Nederland uitgebreid moet worden en regelt dit middels voorliggend amendement.

In Nederland zijn op dit moment 7.855 tandartsen werkzaam. Per jaar starten ongeveer 210 nieuwe in Nederland opgeleide tandartsen en gaan er ongeveer 300 met pensioen. Dit leidt dus tot een afname van het aantal tandartsen werkzaam in Nederland. Dit tekort wordt op dit moment gecompenseerd door jaarlijks zo’n 100 tandartsen uit het buitenland, met name België, Duitsland en Spanje, naar Nederland te halen. Hoeveel tandartsen uit het buitenland op dit moment precies werkzaam zijn in Nederland is niet bekend. Volgens de indieners is het halen van tandartsen uit het buitenland geen oplossing voor het tekort aan tandartsen voor de langere termijn, zeker omdat veel tandartsen uit het buitenland vaak maar enkele jaren in Nederland blijven. Volgens de indieners zou Nederland zelfvoorzienend moeten zijn als het gaat om het opleiden van tandartsen en dus moet er voor gezorgd worden dat er jaarlijks meer tandartsen opgeleid worden.

Dit amendement vormt de dekking voor de uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen (34 550-VIII nr. 49). De dekking hiervoor wordt gevonden door de € 35 miljoen die het Ministerie van VWS in 2017 stelt gedurende de periode 2017–2019 jaarlijks beschikbaar stelt aan ziekenhuizen voor de ontsluiting van patiëntgegevens ziekenhuizen in 2017 met € 20 miljoen te verlagen (zie p.53 van de begroting). Het is de bedoeling dat deze verlaging ook in 2018 en 2019 wordt voortgezet.

Van Gerven Jasper van Dijk


Amendement van de leden Van Gerven en Jasper van Dijk ter dekking van de uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen

2016-11-07
Dossier: 34550-XVI
Indiener(s): Henk van Gerven (SP), Jasper van Dijk (SP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-16.html