Stemming

Amendement van het lid Van Veldhoven over extra budget voor circulaire economie

30,0 %
70,0 %


Klein

CDA

VVD

GrKÖ

Van Vliet

PVV

Monasch

Houwers

CU

PvdD

GrBvK

D66

SGP

GL

SP

PvdA

50PLUS


Nr. 61 AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELDHOVEN

Ontvangen 6 december 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 13 Ruimtelijke Ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 400 (x € 1.000).

II

In artikel 21 Duurzaamheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 400 (x € 1.000).

Toelichting

De circulaire economie levert enorme kansen op voor Nederland. Niet in de laatste plaats voor het Nederlandse bedrijfsleven, incl. het mkb. Volgens TNO kan per jaar binnen de betrokken sectoren van de circulaire economie een extra omzet van € 7,3 mld worden gegenereerd, waarmee 54.000 banen gemoeid zijn.1 Het grondstoffengebruik kan met 100 megaton worden teruggebracht, wat een kwart is van onze jaarlijkse invoer van grondstoffen. Er liggen substantiële kansen om de CO2-uitstoot te verminderen.2 Een grotere efficiëntie in grondstof- en materiaalketens kan 17 megaton CO2-equivalenten per jaar besparen, bijna 10% van de jaarlijkse CO2-productie in Nederland. 3 Daarvoor is nodig dat we onze patronen veranderen. Dat vergt een grote omslag bij zowel consumenten, als bedrijven en overheden.

De indiener wil voorkomen dat de uitvoering van het Rijksbrede Programma, waarvan de verschillende transitieagenda’s nog moeten worden uitgewerkt, ten koste gaat van de financiering van een aantal langjarige programma’s gericht op circulaire economie. Voorkomen moet worden dat deze programma’s nu tijdelijk stilvallen waardoor de kansen die er nu liggen niet maximaal worden benut. Dat is een vorm van kapitaalvernietiging en vertragend voor de transitie naar circulaire economie.

De indiener acht het daarom van groot belang dat we de omslag naar de circulaire economie blijven versnellen en nu niet (tussentijds) terugschakelen. Deze versnelling is belegd bij de zogenaamde RACE-coalitie4. Het door RACE ontplooide programma NederlandCirculair! is bedoeld om deze versnelling te realiseren. Het programma stimuleert mensen en organisaties om circulair te ondernemen en innovatiever te produceren, consumeren, financieren en organiseren. Voor de adequate invulling en uitvoering van NederlandCirculair! is voldoende budget nodig. De indiener wil waarborgen dat het programma ook in 2017 wordt voortgezet en niet aan slagkracht inboet. De indiener maakt daarom € 300.000 euro vrij dat ten goede moet komen aan de uitvoering van dit programma.

Een onderdeel van NederlandCirculair! is het programma CIRCO (creating circular business through design). CIRCO versnelt de ontwikkeling naar een circulaire economie, met design als motor. CIRCO stimuleert bedrijven en ontwerpers samen te werken aan concrete opdrachten en laat zo daadwerkelijk circulaire business tot stand komen. Met methodes en tools, die een basis hebben in onderzoek van de TU Delft, is een inmiddels bewezen aanpak ontwikkeld die klaar is voor opschaling, middels het zogenaamde Train-the-trainer programma en branche- en regio-organisaties.

Ook moet Nederland als circulaire hotspot snel invulling en inhoud krijgen door het positioneren van «Dutch Circular Design». Dat heeft toekomst als economisch domein en verstevigt de positie van Nederland internationaal. De indiener wil waarborgen dat het programma ook in 2017 wordt voortgezet en niet aan slagkracht inboet. De indiener maakt daarom € 100.000 euro vrij dat ten goede moet komen aan de invulling en uitvoering van dit programma.

De dekking wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 13, uit «opdrachten Bodem en Structuurvisie Ondergrond».

Van Veldhoven


Amendement van het lid Van Veldhoven over extra budget voor circulaire economie

2016-12-06
Dossier: 34550-XII
Indiener(s): Stientje van Veldhoven (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XII-61.html