Stemming

Amendement van het lid Klever waarmee onder andere de voorbereidingsplicht voor wind op land wordt geschrapt

10,0 %
90,0 %


VVD

PvdD

Klein

CDA

GL

PVV

Van Vliet

SP

GrBvK

50PLUS

SGP

CU

GrKÖ

PvdA

D66

Houwers


Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID KLEVER

Ontvangen 29 september 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 5.5, achtste lid, vervalt.

II

Artikel 5.6, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Een transmissiesysteembeheerder voor elektriciteit die een transmissiesysteem op zee beheert, houdt bij het opstellen van een investeringsplan als bedoeld in artikel 5.5, eerste lid, rekening met het scenario en voert, voor zover het scenario is opgenomen in het investeringsplan, zijn wettelijke taken uit in overeenstemming met het scenario.

Toelichting

Dit wetsvoorstel verplicht systeembeheerders in artikel 5.5, achtste lid, om in een investeringsplan investeringen op te nemen voor de aansluiting van windmolens op land. Door deze verplichting moeten zij hier ook al voorbereidingen voor treffen, voordat de plannen hiervoor onherroepelijk zijn geworden. Zodoende wordt er een loopje genomen met democratische en juridische procedures en bezwaarschiften. De onwenselijke situatie ontstaat dat er reeds kosten gemaakt kunnen worden voor aansluitingen van windmolens die niet of elders gerealiseerd worden. Dit brengt een onverantwoord financieel risico met zich mee dat doorberekend wordt aan alle energieverbruikers. Daarom wordt middels dit amendement de voorbereidingsplicht voor wind op land geschrapt.

Tevens wordt de plicht voor de transmissiesysteembeheerder op zee om in zijn investeringsplan rekening te houden met het scenario gewijzigd zodat ook voor wind op zee geen voorbereidingsplicht bestaat. Indien hij in het investeringsplan geen rekening houdt met het scenario, hoeft hij bij het uitvoeren van zijn wettelijke taken geen rekening te houden met het scenario.

Kortom dit amendement zorgt ervoor dat iedere energievorm een gelijke behandeling krijgt voor wat betreft de voorbereiding en de doorberekening van de voorbereidingskosten door de systeembeheerders.

Klever


Amendement van het lid Klever waarmee onder andere de voorbereidingsplicht voor wind op land wordt geschrapt

2015-09-29
Dossier: 34199
Indiener(s): Reinette Klever (PVV)
Onderwerpen: economie energie natuur en milieu overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34199-18.html