Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Klever ter vervanging van nr. 18 over het informeren van verzekerden over verstrekking van of inzage in gegevens uit hun medisch dossier

74,7 %
25,3 %


SGP

PvdD

PvdA

PVV

D66

Klein

SP

GrKÖ

CDA

Houwers

50PLUS

Van Vliet

GrBvK

CU

GL

VVD


Nr. 28 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KLEVER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 18

Ontvangen 13 september 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel W, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 4 wordt «vijfde lid» vervangen door: zesde lid.

2. Onderdeel 5 wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt «wordt een nieuw vierde lid» vervangen door: worden een nieuw vierde en vijfde lid.

b. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Indien de ziektekostenverzekeraar detailcontrole als bedoeld in artikel 1, onderdeel w, verricht, stelt hij de verzekerde hiervan binnen drie maanden in kennis. De ziektekostenverzekeraar stelt in afwijking van de vorige volzin, de verzekerde zo spoedig mogelijk in kennis van het verrichten van de detailcontrole indien de inkennisstelling binnen drie maanden het onderzoek van de ziektekostenverzekeraar, het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze wet, de Wet langdurige zorg of de Zorgverzekeringswet, of de opsporing van strafbare feiten belemmert.

3. In onderdeel 6 wordt «vijfde lid» vervangen door: zesde lid.

II

Artikel II, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 3 wordt «zevende lid» vervangen door: achtste lid.

2. Onderdeel 4 wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt «wordt een nieuw zesde lid» vervangen door: worden een nieuw zesde en zevende lid.

b. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Indien de zorgverzekeraar detailcontrole als bedoeld in artikel 1, onderdeel w, van de Wet marktordening gezondheidszorg verricht, stelt hij de verzekerde hiervan binnen drie maanden in kennis. De zorgverzekeraar stelt in afwijking van de vorige volzin, de verzekerde zo spoedig mogelijk in kennis van het verrichten van detailcontrole indien de inkennisstelling binnen drie maanden, het onderzoek van de zorgverzekeraar, het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze wet, de Wet langdurige zorg of de Wet marktordening gezondheidszorg, of de opsporing van strafbare feiten belemmert.

3. In onderdeel 5 wordt «zevende lid» vervangen door: achtste lid.

III

Artikel III, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanhef wordt vervangen door: Artikel 9.1.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vijfde en zesde lid komen te luiden:.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

2. Onder vernummering van het zevende lid tot achtste lid wordt na het zesde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 7. Indien de Wlz-uitvoerder detailcontrole als bedoeld in artikel 1, onderdeel w, van de Wet marktordening gezondheidszorg verricht, stelt hij de verzekerde hiervan binnen drie maanden in kennis. De Wlz-uitvoerder stelt in afwijking van de vorige volzin, de verzekerde zo spoedig mogelijk in kennis van het verrichten van detailcontrole indien de inkennisstelling binnen drie maanden, het onderzoek van de Wlz-uitvoerder, het toezicht op naleving van het bepaalde of krachtens deze wet, de Wet marktordening gezondheidszorg of de Zorgverzekeringswet, of de opsporing van strafbare feiten belemmert.

Toelichting

Dit amendement regelt dat verzekerden (d.w.z. patiënten) binnen drie maanden door hun ziektekostenverzekeraar, zorgverzekeraar of Wlz-uitvoerder geïnformeerd worden, indien de zorgaanbieder in het kader van de materiële controle of fraudeonderzoek, aan die verzekeraar of Wlz-uitvoerder gegevens uit hun medisch dossier heeft verstrekt dan wel inzage heeft verleend in delen van hun medisch dossier. Ten aanzien van de periode van drie maanden wordt een voorbehoud gemaakt indien de informatieplicht tot een belemmering van het controleonderzoek, toezichtsonderzoek of opsporingsonderzoek zou leiden, de verzekerde wordt dan zo spoedig mogelijk na afloop van het onderzoek geïnformeerd. De indiener is van mening dat dit leidt tot een verbeterde informatiepositie van de patiënt.

Klever


Gewijzigd amendement van het lid Klever ter vervanging van nr. 18 over het informeren van verzekerden over verstrekking van of inzage in gegevens uit hun medisch dossier

2016-09-13
Dossier: 33980
Indiener(s): Reinette Klever (PVV)
Onderwerpen: economie markttoezicht organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33980-28.html