Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Bruins Slot ter vervanging van nr. 43 waarmee wordt geregeld dat de zorgtoeslag direct kan worden uitbetaald aan de betreffende zorgverzekeraar

99,3 %
0,7 %


VVD

GrKÖ

Houwers

D66

SGP

Van Vliet

PVV

Klein

GL

PvdA

SP

CDA

50PLUS

GrBvK

PvdD

CU


Nr. 53 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS SLOT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 43

Ontvangen 20 april 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel Ba een onderdeel ingevoegd, luidende:

Bb

Na artikel 18a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 18aa

  • 1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat in daarbij aan te wijzen gevallen een aan de verzekeringnemer of zijn partner uit te betalen zorgtoeslag als bedoeld in de Wet op de zorgtoeslag of een voorschot daarop, in afwijking van artikel 25, eerste lid, van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen, als tegemoetkoming in de premie en, voor zover de zorgtoeslag of het voorschot daarop dan nog toereikend is, het eigen risico, geheel of gedeeltelijk, direct of door tussenkomst van het Zorginstituut aan de zorgverzekeraar wordt uitbetaald indien ten aanzien van een zorgverzekering, rente en incassokosten buiten beschouwing latend, een achterstand in de betaling van de verschuldigde premie ter hoogte van drie maandpremies is ontstaan.

  • 2. Bij ministeriële regeling kunnen regels worden gesteld met betrekking tot het eerste lid.

II

Aan artikel I wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

I

Artikel 124 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de huidige tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt na «artikelen 11, derde of vierde lid,» ingevoegd: 18aa, eerste lid.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het ontwerp voor een krachtens artikel 18aa, eerste of tweede lid, vast te stellen ministeriële regeling wordt aan beide kamers der Staten-Generaal voorgelegd. De ministeriële regeling wordt niet eerder vastgesteld dan vier weken na de overlegging van het ontwerp.

Toelichting

De indiener wil met dit amendement bereiken dat de zorgtoeslag direct kan worden uitbetaald aan de betreffende zorgverzekeraar.

De indiener is van mening dat deze preventieve maatregel zorgt dat zwaardere maatregelen voorkomen kunnen worden. De zorgtoeslag dient ook gebruikt te worden waar hij voor bedoeld is, namelijk de basispremie voor de Zvw. Bij mensen die in aanmerking komen voor de zorgtoeslag beslaat deze ook een groot gedeelte van de Zvw-premie.

Het bijgevoegde amendement ziet op de omleiding van de zorgtoeslag naar de Zorgverzekeraar voordat er sprake is van een bestuursrechtelijk regime.

Uit onderzoek1 blijkt dat de omleiding van de zorgtoeslag het beste na drie maanden premieschuld kan plaatsvinden: na twee maanden is te vroeg en na vier maanden interfereert het met het bestuursrechtelijke premieregime. De indiener beseft dat de omleiding van de zorgtoeslag niet op korte termijn te realiseren is. Bij het amendement past derhalve een delegatiegrondslag om de beschreven mogelijkheid te scheppen. In het voorgestelde artikel 18aa, eerste lid, wordt de formulering «bij of krachtens algemene maatregel van bestuur» gebruikt; de Minister kan zodoende besluiten of subdelegatie al dan niet wenselijk is. De keuze voor een algemene maatregel van bestuur of een ministeriële regeling zal afhangen van de ingrijpendheid van de voorwaarden. Ook de uitwerking zal nog geregeld moeten worden; daarom laat de voorgestelde bepaling ruimte voor nadere invulling.

Dit amendement voorziet in twee routes, één direct en één door tussenkomst van het Zorginstituut (dat het CJIB kan inschakelen). Voorlopig kan de Belastingdienst de directe route nog niet volgen vanwege de technische impact.

Bruins Slot


Gewijzigd amendement van het lid Bruins Slot ter vervanging van nr. 43 waarmee wordt geregeld dat de zorgtoeslag direct kan worden uitbetaald aan de betreffende zorgverzekeraar

2015-04-20
Dossier: 33683
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (CDA)
Onderwerpen: verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33683-53.html