Stemming

Amendement van het lid Schouten over het vrijmaken van een budget van 6 miljoen euro voor de Subsidieregeling Innovatieve Scheepsbouw (regeling SIS)

16,7 %
83,3 %


PvdD

CU

SP

D66

GL

VVD

PVV

CDA

SGP

PvdA

50PLUS


Nr. 25 AMENDEMENT VAN HET LID SCHOUTEN

Ontvangen 17 december 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 13 Een excellent ondernemingsklimaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 6 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt een dekking te bieden voor adequaat budget voor de regeling SIS, «Subsidieregeling Innovatieve Scheepsbouw». Deze regeling beoogt het niet bancair financierbare deel van vergaande innovaties in hoog-gespecialiseerde schepen te ondersteunen. De regeling is voorwaarde voor een «level playing field» in de hoogtechnologische scheepsbouw in Europa. Alle concurrerende landen kennen vergelijkbare nadelen, waardoor de Nederlandse industrie op achterstand komt bij niet gevuld worden van de SIS-regeling.

De regeling is van toepassing op unieke enkel-stuks orders. Indien dergelijke orders naar het buitenland wegvallen is hierdoor dan ook geen vervangende orderstroom te voorzien of te acquireren. Doordat de door de SIS-regeling gegenereerde orders derhalve toevoegend zijn aan het Nederlandse economische domein verdient de regeling zich voor de Staat terug. Er vloeit, zo is de afgelopen jaren gebleken, meer dan vijf maal het subsidiebedrag terug naar de staatskas door VPB-belasting en loonbelastingen.

Dekking wordt gevonden in de vrijval betalingsverplichtingen MEP en SDE.

Schouten


Amendement van het lid Schouten over het vrijmaken van een budget van 6 miljoen euro voor de Subsidieregeling Innovatieve Scheepsbouw (regeling SIS)

2012-12-17
Dossier: 33400-XIII
Indiener(s): Carola Schouten (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XIII-25.html