Stemming

Gewijzigd amendement van de leden Van Weyenberg en Pia Dijkstra ter vervanging van nr. 13 over het flexibel inzetten van het bevallingsverlof.

69,3 %
30,0 %


CU

PVV

GL

Van Vliet

50PLUS/Klein

VVD

CDA

SGP

PvdA

SP

50PLUS/Baay-Timmerman

GrBvK

PvdD

D66


Nr. 27 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN WEYENBERG EN PIA DIJKSTRA TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 13

Ontvangen 9 oktober 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel C, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een lid» vervangen door: worden vijf leden.

2. Na het vijfde lid worden vier leden toegevoegd, luidende:

  • 6. In afwijking van het derde lid kan de vrouwelijke werknemer de werkgever verzoeken het bevallingsverlof op te delen na 6 weken waarop het recht op dat verlof is ingegaan. De vrouwelijke werknemer kan dit deel van het verlof opnemen gedurende het tijdvak van 30 weken, welk tijdvak aanvangt de dag nadat het bevallingsverlof is opgedeeld. Het verzoek wordt gedaan uiterlijk drie weken nadat het verlof is ingegaan.

  • 7. De omvang van het bevallingsverlof dat is opgedeeld en dat later wordt opgenomen is gelijk aan de arbeidsduur per week ten tijde van het bevallingsverlof dat volgt na de werkelijke datum van de bevalling.

  • 8. De werkgever stemt uiterlijk twee weken nadat het verzoek, bedoeld in het zesde lid, is gedaan in met het verzoek, tenzij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang zich hiertegen verzet.

  • 9. Ingeval van toepassing van het vijfde lid, ziet het verzoek, bedoeld in het zesde lid, op de periode na afloop van de verlenging, bedoeld in het vijfde lid.

II

Na artikel VII wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL VIIA

Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zendt binnen drie jaar na de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, van deze wet een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van artikel 3:1, zesde, zevende, achtste en negende lid, van de Wet arbeid en zorg in de praktijk.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de resterende dagen van het bevallingsverlof, na de 42e dag na de bevalling, flexibel kan worden ingezet. Op deze manier is men niet verplicht om volledig verlof op te nemen, maar kan men over een langere periode deeltijd verlof aanvragen. Hiermee krijgen vrouwen meer eigen regie over hun indeling van werk en gezin na de bevalling. Dit is belangrijk, omdat bevallingen zeer uiteenlopend kunnen zijn; een vaste regeling past hier niet bij. Op deze manier kan er beter voldaan worden aan de wensen van vrouwen bij hun terugkeer naar werk.

Dit amendement regelt ook dat binnen drie jaar na inwerkingtreding een evaluatie plaatsvindt van deze flexibilisering van het bevallingsverlof.

Van Weyenberg Pia Dijkstra


Gewijzigd amendement van de leden Van Weyenberg en Pia Dijkstra ter vervanging van nr. 13 over het flexibel inzetten van het bevallingsverlof.

2014-10-09
Dossier: 32855
Indiener(s): Steven van Weyenberg (D66), Pia Dijkstra (D66)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32855-27.html