Stemming

Amendement van het lid Ormel c.s. ter vervanging van nr. 72 over het toekennen van een bedrag van 7 miljoen euro aan het MATRA-programma

66,0 %
34,0 %


D66

SGP

CU

SP

GL

PVV

PvdA

CDA

PvdD

VVD


Nr. 74 AMENDEMENT VAN HET LID ORMEL C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER. NR. 721

Ontvangen 15 december 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Grotere veiligheid en stabiliteit, effectieve humanitaire hulpverlening en goed bestuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 7 000 (x € 1 000).

II

In artikel 2 Grotere veiligheid en stabiliteit, effectieve humanitaire hulpverlening en goed bestuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met  € 7 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt een bedrag van 7 miljoen euro toe te kennen aan het MATRA-programma, gericht op pre-accessielanden, inclusief Turkije. Operationele doelstelling 2.7 wordt hiertoe met dit bedrag verhoogd. Met dit geld kunnen onder andere het MATRA/Kleine Ambassade Projecten en het Politieke Partijen Programma gecontinueerd worden. Beide programma’s hebben in het verleden bewezen op een effectieve en kleinschalige manier bij te dragen aan bevordering van maatschappelijke en democratische opbouw in Midden- en Oost-Europa. Met dit geld kan dit werk worden voortgezet. Juist om die landen met weinig middelen te begeleiden om te voldoen aan de voor Nederland zo belangrijke Kopenhagencriteria. Met deze middelen kweekt Nederland goodwill, wat indirect ook zijn opbrengsten op economisch terrein oplevert.

Dekking wordt gevonden door 3,5 miljoen euro binnen operationele doelstelling 2.7 aan MATRA toe te kennen. Daarnaast wordt operationele doelstelling 2.5 met 3,5 miljoen euro verlaagd, door verlaging van het budget van het Stabiliteitsfonds en een verlaging van het OVSE-budget. Bovenstaande dekking komt niet uit het Mensenrechtenfonds.

Ormel

Timmermans

Van der Staaij

Voordewind

Hachchi


Amendement van het lid Ormel c.s. ter vervanging van nr. 72 over het toekennen van een bedrag van 7 miljoen euro aan het MATRA-programma

2010-12-15
Dossier: 32500-V
Indiener(s): Frans Timmermans (PvdA), Henk Jan Ormel (CDA), Joël Voordewind (CU), Kees van der Staaij (SGP), Wassila Hachchi (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-V-74.html