Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Thieme ter vervanging van nr. 8 over het verlagen van de kiesdeler zodat ook partijen die 75% van die kiesdeler hebben gehaald in aanmerking komen voor de extra zetel in het EP

1,3 %
98,7 %


SGP

Verdonk

CU

PvdD

CDA

VVD

PvdA

PVV

D66

GL

SP


Nr. 9 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID THIEME TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 8.

Ontvangen 2 april 2010

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 1, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De extra zetel valt toe aan de lijst die, na toewijzing van de laatst toegewezen restzetel bij de vaststelling van de uitslag van de verkiezing van de leden van het Europees Parlement op 4 juni 2009, bij voortgezette toepassing van de artikelen P 7, eerste lid, P 10 tot en met P 19a en Y 23a van de Kieswet, uitgaande van de kiesdeler die op basis van de uitslag van de verkiezing van de leden van het Europees Parlement op 4 juni 2009 is vastgesteld, als eerste in aanmerking komt voor de toewijzing van een restzetel. Bij deze toewijzing komen in aanmerking lijsten met een stemcijfer dat tenminste 75% van de kiesdeler is.

II

In de bijlage wordt onderdeel B vervangen door twee onderdelen, luidende:

  • Aa. Overzicht van de lijsten c.q. lijstencombinaties die op 11 juni 2009 geen volle zetel, maar wel 75% van de kiesdeler hebben behaald

    Het centraal stembureau heeft geconstateerd dat de volgende lijsten c.q. lijstencombinaties ten minste 75% van de kiesdeler hebben behaald:

    Lijstencombinatie, lijst

     
  • B. Overzicht van de gemiddelden per lijst c.q. lijstencombinaties, genoemd onder A en Aa, na toewijzing van de laatst toegewezen restzetel bij de vaststelling van de verkiezingsuitslag op 11 juni 2009.

    Vervolgens heeft het centraal stembureau vastgesteld dat de gemiddelden per lijst c.q. lijstencombinatie, genoemd onder A en Aa, na toewijzing van de laatst toegewezen restzetel bij de vaststelling van de verkiezingsuitslag op 11 juni 2009 bedragen:

    Lijstencombinatie, lijst

    Gemiddelden per lijstcombinatie c.q. lijst

Toelichting

Dit amendement regelt dat voor de extra zetel voor Nederland in het Europees parlement partijen in aanmerking kunnen komen die bij de verkiezingen ten minste 75% van de kiesdeler hebben behaald.

Partijen die in eerste instantie, bij de toewijzing van de 25 zetels op 11 juni 2009, niet in aanmerking kwamen voor een restzetel omdat zij een stemmentotaal hadden dat onder het niveau van de kiesdeler lag, komen door deze wijziging wel in aanmerking voor deze restzetel, mits zij tenminste 75% van de kiesdeler hebben behaald. Met dit amendement wordt recht gedaan aan het advies van de Kiesraad van 19 maart 2009.

Thieme


Gewijzigd amendement van het lid Thieme ter vervanging van nr. 8 over het verlagen van de kiesdeler zodat ook partijen die 75% van die kiesdeler hebben gehaald in aanmerking komen voor de extra zetel in het EP

2010-04-02
Dossier: 32226
Indiener(s): Marianne Thieme (PvdD)
Onderwerpen: bestuur europese zaken internationaal parlement
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32226-9.html