Stemming

Amendement van het lid Ouwehand betreffende een goede voorbereiding van de terugkeer van de wolf in Nederland

24,7 %
75,3 %


GL

PVV

PvdA

SGP

VVD

SP

PvdD

Verdonk

D66

CU

CDA


32 123 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

nr. 68
AMENDEMENT VAN HET LID OUWEHAND

Ontvangen 1 december 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 23 Natuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 250 (x € 1 000).

II

In artikel 23 Natuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 250 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe een goede voorbereiding mogelijk te maken op de terugkeer van de wolf in Nederland.

Grote predators horen thuis in de natuur. De wolf vormt van oudsher dan ook een van de belangrijkste schakels in Europese ecosystemen. Oorspronkelijk kwam de wolf in (vrijwel) heel Europa voor. Intensieve vervolging heeft er echter toe geleid dat de dieren in veel Europese landen in de achttiende en negentiende eeuw zijn uitgestorven. Sinds 1897 komen wolven niet meer voor in Nederland.

In 1979 is besloten de wolf te beschermen en inmiddels is het herstel van de soort zichtbaar in landen als Zwitserland, Zweden, Frankrijk en Duitsland. De verwachting is dat de wolf binnen afzienbare tijd op eigen kracht ook Nederland zal bereiken en zich in Nederlandse natuurgebieden zou kunnen vestigen. Indiener is van mening dat deze terugkeer waar mogelijk dient te worden ondersteund en gefaciliteerd. Gezien de geschiedenis en het onterechte negatieve imago van de wolf, is goede voorlichting daarbij van groot belang.

Dit amendement beoogt € 250 000 vrij te maken om een probleemloze terugkeer van de wolf te bewerkstelligen. Indiener is van mening dat aansluiting kan worden gezocht bij lopende projecten die vanuit private middelen werken aan de acceptatie van de wolf en voorlichting aan onder andere veehouders over leven met de wolf in Nederland.

Dekking wordt gevonden in artikel 23, Opvangbeleid Ganzen en Smienten. Een recente evaluatie heeft uitgewezen dat het huidige ganzen(opvang)beleid onnodig hoge kosten met zich meebrengt. Uit deze post kunnen dus andere initiatieven worden gefinancierd, zeker wanneer die initiatieven op langere termijn een gunstige uitwerking zullen hebben op natuurlijke evenwichten in de natuur en daarmee ook een daling van de kosten van beheerbeleid kunnen bewerkstelligen. Omdat de evaluatie van het ganzen(opvang)beleid nog besproken wordt in de Kamer, regelt dit amendement voor het begrotingsjaar 2010 vooralsnog een heel bescheiden verschuiving van dit budget.

Ouwehand


Amendement van het lid Ouwehand betreffende een goede voorbereiding van de terugkeer van de wolf in Nederland

2009-12-01
Dossier: 32123-XIV
Indiener(s): Esther Ouwehand (PvdD)
Onderwerpen: begroting financiƫn natuur- en landschapsbeheer natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XIV-68.html