Kamervraag 2020Z17698

Een werkbezoek aan Park Droomgaard in Kaatsheuvel en hotel Friends in Waalwijk

Ingediend 1 oktober 2020
Indiener Jasper van Dijk (SP)
Onderwerpen arbeidsomstandigheden arbeidsvoorwaarden werk
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2020Z17698.html
1. Tweet van FNV-er Bart Plaatje – 23 sept 2020 @BPlaatje «Uitzendbureau T&S maakt zich schuldig aan uitbuiting en illegale verdienmodellen. Hele dossier is exemplarisch voor de noodzaak van team @emileroemer Als arbeidsmigranten de vakbond uitnodigen in huis dan wordt de politie ingeschakeld. #Kaatsheuvel»
2. https://www.bd.nl/tilburg-e-o/arbeidsmigranten-bezoeken-ook-voor-euro…
3. Mijn tweet van 23 sept jl: «Schaamteloze uitbuiting en ook nog eens smerig en onhygiënisch. Zie hier de uitslag die Maria kreeg van de vuiligheid in haar kamer»
 • Vraag 1
  Bent u bekend met de erbarmelijke situatie op Europarcs Resort in Kaatsheuvel (voormalig vakantiepark Droomgaard) en Hotel Friends in Waalwijk, waar honderden arbeidsmigranten op dubieuze wijze worden ondergebracht?1
 • Vraag 2
  Is u bekend dat arbeidsmigranten op het park onder de vlag werken van uitzendbureaus T&S en Covebo, zij chalets huren op het vakantiepark dat wordt beheerd door huisvester Logejo en de uitzendbureaus huur inhouden op het salaris van de werknemers? Vindt u deze constructie, waarbij eigenaar Europarcs, huisvester Logejo en het uitzendbureau alle drie verdienen aan de arbeidsmigrant, aanvaardbaar?
 • Vraag 3
  Is u bekend dat in Hotel Friends in Waalwijk twee arbeidsmigranten per kamer wonenen, zij met zijn zessen een keuken en badkamer moeten delen? Is u bekend dat zij daar per persoon meer dan honderd euro per week voor betalen, wat betekent dat uitzendbureaus duizenden euro’s aan huur innen? Hoe oordeelt u over deze exorbitante verdiensten?2
 • Vraag 4
  Wat vindt u van de «huisregels» dat door Logejo 60 euro in rekening wordt gebracht voor een zoekgeraakte sleutel, 180 euro voor een nieuw bed en 40 euro als je bij vertrek onvoldoende hebt schoongemaakt? Wat vindt u ervan dat bewoners aangeven dat hun kamer al vanaf dag één vuil en vies is?
 • Vraag 5
  Hoe oordeelt u over de verwondingen die een bewoonster van hotel Friends heeft opgelopen als gevolg van bedwantsen in haar bed? Deelt u de mening dat dit onaanvaardbaar is? Bent u bereid met de FNV hierover in gesprek te gaan?3
 • Vraag 6
  Wat vindt u ervan dat medewerkers van de FNV van het terrein zijn gezet terwijl ze waren uitgenodigd door een bewoner van het park?
 • Vraag 7
  Wat vindt u ervan dat ik het park moest verlaten terwijl ik welkom was voor bewoners van het park? Deelt u de mening dat het bewoners vrij staat om gasten te ontvangen?
 • Vraag 8
  Weet u dat sommige arbeidsmigranten werden verplaatst naar een onderkomen in Venlo terwijl zij nog steeds werkzaam zijn in Waalwijk? Deelt u de mening dat het ontoelaatbaar is om arbeidsmigranten op deze manier 1,5 uur van hun werkplek te huisvesten?
 • Vraag 9
  Wat vindt u ervan dat de kosten voor werkschoenen en shirts door T&S worden ingehouden op het salaris? Klopt het dat dit geld na onderhandelingen wordt terugbetaald?
 • Vraag 10
  Begrijpt u dat er sprake is van een angstcultuur op het park, mede vanwege de dubbele pet van het uitzendbureau dat de facto werkgever en huisbaas is? Wanneer maakt u een eind aan de situatie dat werknemers/bewoners te pas en te onpas op straat worden gezet wanneer zij commentaar leveren op hun omstandigheden?
 • Vraag 11
  Hoe staat het met het toezicht op deze locaties? Erkent u dat deze locaties voor Nederlandse gasten nooit of te nimmer waren goedgekeurd?
 • Vraag 12
  Gaat de Inspectie SZW deze locaties onderzoeken? Zo nee, laat u de bewoners aan hun lot over?
 • Vraag 13
  Bent u bereid om met de FNV en ondergetekende een bezoek te brengen aan voormalig park Droomgaard en hotel Friends zodat u zelf een oordeel kunt vellen over de situatie? Zo nee, waarom niet?
 • Vraag 14
  Wanneer gaat u aan de slag met de aanbevelingen van het Aanjaagteam van Emile Roemer?

Kamervraag document nummer: kv-tk-2020Z17698
Volledige titel: Een werkbezoek aan Park Droomgaard in Kaatsheuvel en hotel Friends in Waalwijk