Kamervraag 2015Z08840

Het verslag van de Raad Buitenlandse Zaken Handel van 7 mei 2015

Ingediend 19 mei 2015
Beantwoord 17 juli 2015 (na 59 dagen)
Indiener Kees Verhoeven (D66)
Beantwoord door Lilianne Ploumen (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen economie handel internationaal organisatie en beleid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2015Z08840.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20142015-2931.html
  • Vraag 1
    Kunt u de lijst «groene goederen» toesturen?1

    Er is op dit moment nog geen vastgestelde lijst met «groene goederen». Hierover wordt vanaf juli 2014 in Genève onderhandeld tussen 17 WTO-leden, waaronder de EU. Lopende de onderhandelingen zijn de diverse voorstellen nog niet openbaar. Wel is duidelijk dat de producten, waarover gesproken wordt, vallen in de categorieën luchtvervuiling, beheer van afval, hernieuwbare energie en energiebesparing, waterzuivering, geluidsoverlast en «resource efficiency». De voorstellen bouwen voort op een lijst van oorspronkelijk 54 milieugoederen die door de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) landen in 2012 is opgesteld. Tevens wordt besproken om aanverwante diensten onder het akkoord te laten vallen. Geloofwaardigheid («environmental credibility») en uitvoerbaarheid (voor de industrie en douane) zijn belangrijke criteria bij de nominatie van goederen en de samenstelling van de lijst die nu in voorbereiding is.

  • Vraag 2
    Hoeveel van de producten worden door Nederlandse bedrijven geproduceerd? Wat is de totale waarde van deze industrie?

    Gezien het feit dat de lijst niet vaststaat, is nog geen uiteindelijk oordeel te geven over de omvang en waarde van de Nederlandse export in deze producten. Wel heeft de Europese Commissie studies laten verrichten naar de economische effecten van handelsliberalisatie van de 54 producten op de APEC-lijst en een eerdere groslijst van de EU met 165 producten. Voor de EU betrof de export van deze productcategorieën € 71 miljard respectievelijk € 146 miljard (8% van de totale EU export). De EU is wereldleider in export en import van groene goederen en diensten, gevolgd door China en andere APEC landen.

  • Vraag 3
    Wat is de waarde van de totale hoeveelheid export van deze producten en naar welke landen worden deze producten geëxporteerd?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Hoe worden de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven meegenomen in de onderhandelingen over het Groene Goederen handelsakkoord?

    Het Nederlands bedrijfsleven wordt via de geëigende kanalen geraadpleegd over de belangen die het heeft (offensief en defensief). De Europese Commissie houdt verder regelmatig consultaties en «stakeholderbijeenkomsten» waar het bedrijsleven en maatschappelijke organisaties voor worden uitgenodigd.
    De meest recente bijeenkomst met stakeholders vond plaats op 3 juni jl.
    in Brussel. Hieraan namen hieraan ruim 200 deelnemers deel.

  • Vraag 5
    Wat zijn de verwachte economische effecten van dit handelsakkoord?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 6
    Wat zijn de verwachte effecten op klimaatverandering en milieuvervuiling van dit handelsakkoord?

    De Europese Commissie voert op dit moment een «sustainability impact assessment» uit om te achterhalen wat de effecten van een dergelijk akkoord zijn op de economie, op de aanpak van milieuvraagstukken (waaronder klimaat) en op de bijdrage aan de millennium ontwikkelingsdoelen (MDGs) en de duurzame ontwikkelingsdoelen (sustainable development goals/SDGs). Concrete gegevens zijn op dit moment nog niet voorhanden en zijn afhankelijk van de uiteindelijke lijsten. Wel is de verwachting dat een groene goederenakkoord leidt tot betere markttoegang en goedkopere groene goederen en aanverwante diensten. Dit zal bijdragen aan een verbeterde aanpak van milieuvraagstukken, waaronder klimaat.

  • Vraag 7
    Wat is het belang van dit handelsakkoord voor de klimaatonderhandelingen?

    Zie antwoord vraag 6.

  • Vraag 8
    Hoe ziet het besluitvormingsproces in de EU eruit voor dit handelsakkoord?

    De voortgang en het onderhandelingsresultaat zullen worden besproken in de Raad Buitenlandse Zaken Handel op basis van het onderhandelingsmandaat van de Raad aan de Commissie van 8 mei 2014.
    De Kamer zal hierbij steeds worden geïnformeerd over de Nederlandse inzet. Het streven is het akkoord dit najaar af te ronden om daarmee bij te dragen aan een succesvolle Klimaatconferentie (CoP 21 UNFCCC) in december in Parijs en de Ministeriële WTO Conferentie in Nairobi.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2015Z08840
Volledige titel: Het verslag van de Raad Buitenlandse Zaken Handel van 7 mei 2015
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20142015-2931
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Verhoeven over het verslag van de Raad Buitenlandse Handel van 7 mei 2015