Kamervraag 2014Z15031

Onveilige kledingfabrieken in Bangladesh en het gebrek aan openheid van kledingbedrijven

Ingediend 5 september 2014
Beantwoord 8 september 2014 (na 3 dagen)
Indiener Joël Voordewind (CU)
Beantwoord door Lilianne Ploumen (PvdA)
Onderwerpen arbeidsomstandigheden economie handel internationaal ontwikkelingssamenwerking werk
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2014Z15031.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20152016-2283.html
 • Vraag 1
  Kent u de berichten «Fabrieken Bangladesh nog onveilig» en «Textielfabrieken blijven anoniem»?1
 • Vraag 2
  Wat is uw reactie op de constatering van inspecteurs dat de veiligheid in meer dan 1000 fabrieken nog niet op orde is? Op welke termijn verwacht u dat de veiligheid wel gegarandeerd is? Op welke termijn verwacht u dat de kledingsector voldoet aan de afspraak om een leefbaar loon uit te betalen?
 • Vraag 3
  Wat vindt u van de situatie dat nog steeds niet alle betrokken Nederlandse kledingbedrijven hebben getekend voor het Veiligheidsakkoord, zoals Mexx en Hunkemöller? Bent u bereid hen aan te sporen om alsnog te tekenen?
 • Vraag 4
  Wat vindt u van de opstelling van ongeveer driekwart van de Nederlandse kledingbedrijven die het Bangladesh-akkoord hebben ondertekend om geen openheid te geven bij welke leveranciers wordt ingekocht?
 • Vraag 5
  Bent u van mening dat de verbeterplannen in de kledingindustrie die voort moeten komen uit de sectorrisicoanalyse alleen kunnen slagen als bedrijven transparant zijn over hun productielocaties?
 • Vraag 6
  Bent u van mening dat «concurrentieoverwegingen» de benodigde verbeteringen voor de positie van werknemers niet in de weg mogen staan? Bent u van mening dat bedrijven als H&M, G-Star en Nike wel degelijk laten zien dat openheid over productielocaties mogelijk is?
 • Vraag 7
  Bent u van mening dat consumenten recht hebben op informatie over de totstandkoming van de kleding die zij kopen en over de mensenrechtensituatie in de fabrieken?
 • Vraag 8
  Is transparantie over de productielocaties een voorwaarde voor deelname aan verbeterplannen in de kledingsector? Bent u van mening dat, indien bedrijven blijven weigeren om openheid te geven, transparantie in de toekomst mogelijk afgedwongen zou moeten worden?

Kamervraag document nummer: kv-tk-2014Z15031
Volledige titel: Onveilige kledingfabrieken in Bangladesh en het gebrek aan openheid van kledingbedrijven
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20152016-2283
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Voordewind over onveilige kledingfabrieken in Bangladesh en het gebrek aan openheid van kledingbedrijven