Kamervraag 2012Z14238

Het Amsterdamse ‘convenant tegen verhuur aan criminelen’

Ingediend 6 juli 2012
Beantwoord 29 augustus 2012 (na 54 dagen)
Indiener Betty de Boer (VVD)
Beantwoord door Liesbeth Spies (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen criminaliteit huisvesting huren en verhuren openbare orde en veiligheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2012Z14238.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-3322.html
1. De Amsterdamse afdeling van de NVM, de MVA, ondertekent vandaag samen met de politie Amsterdam-Amstelland en de Dienst Basisinformatie (DBI) van de gemeente het «Stoplichtconvenant». Doel is om gezamenlijk het verhuren van woningen en bedrijfsruimten in de vrije sector aan de georganiseerde ...
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van het persbericht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en het ondertekende convenant tegen verhuur van woningen en bedrijfsruimten aan criminelen in Amsterdam van 2 juli jl.?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Welke omvang heeft deze problematiek in Amsterdam? Is dit een landelijk probleem? Hoe wordt de verhuur van woningen en bedrijfsruimten aan criminelen nu aangepakt?

    Uit diverse strafrechtelijke onderzoeken in de regio blijkt dat personen die zich bezig houden met georganiseerde criminaliteit woningen misbruiken in de geliberaliseerde sector. Hoewel moet worden aangenomen dat dit over buiten deze regio voorkomt, bestaat daardaarover geen volledig beeld. De afgelopen jaren heeft in Amsterdam een aantal opsporingsonderzoeken plaats gevonden naar malafide woningbemiddelaars. Er wordt niet alleen strafrechtelijk opgetreden tegen malafide woningbemiddelaars; de problematiek wordt integraal aangepakt door de politie, gemeente, belastingdienst en Openbaar Ministerie. In datzelfde kader zijn de voorwaarden die de gemeente Amsterdam stelt aan woning- en kamerbemiddelingsbureaus onlangs aangepast. Fraude en het crimineel gebruik van woningen wordt in gezamenlijkheid zo veel mogelijk tegengegaan.
    Daarnaast worden door bonafide woningverhuurders zelf interne richtlijnen opgesteld die het misbruik van woningen door de (georganiseerde) criminaliteit bemoeilijken.

  • Vraag 3
    Deelt u de mening dat verhuur aan criminelen een strenge aanpak verdient? Bent u bereid te onderzoeken op welke wijze u het convenant waar nodig kunt ondersteunen? Zo nee, waarom niet en op welke punten niet?

    Het tegengaan van misbruik van woningen voor criminele doeleinden verdient een strenge aanpak. In dit kader verwijs ik ook naar de verplichtingen die een makelaar heeft op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (WWFT). De makelaar moet onderzoek doen naar zijn cliënt (identiteit, herkomst vermogen etc.) en moet een ongebruikelijke transactie melden bij de Financial Intelligence Unit. Wanneer geconstateerd wordt dat er sprake is van deze problematiek, moeten de betrokken instanties in gezamenlijkheid optreden en deze praktijken streng aanpakken.

  • Mededeling - 2 augustus 2012

    Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid De Boer (VVD) van uw Kamer aan de Minister van Veiligheid en Justitie over het Amsterdamse «convenant tegen verhuur aan criminelen» (ingezonden 6 juli 2012) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2012Z14238
Volledige titel: Het Amsterdamse ‘convenant tegen verhuur aan criminelen’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-3322
Volledige titel: Antwoord vragen van het lid De Boer over het Amsterdamse ‘convenant tegen verhuur aan criminelen’