Kamervraag 2012Z01378

De dochter van Mensenrechtentulpwinnares Ni Yulan

Ingediend 30 januari 2012
Beantwoord 30 januari 2012 (na 0 dagen)
Indiener Alexander Pechtold (D66)
Beantwoord door Uri Rosenthal (minister buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen internationaal organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2012Z01378.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-1329.html
 • Vraag 1
  Klopt het dat de dochter van de winnaar van de Mensenrechtentulp 2011 Ni Yulan vandaag is opgepakt op het vliegveld van Peking op weg naar Nederland, waar zij de Mensenrechtentulp voor haar moeder in ontvangst zou nemen?

  Ja, op 25 januari jl. is de dochter op het vliegveld in Peking aangehouden en meegenomen naar een politiebureau waar zij dezelfde dag weer is vrijgelaten.

 • Vraag 2
  Bent u, wanneer de berichten kloppen, bereid de Chinese ambassadeur per ommegaande te ontbieden om uitleg te verschaffen over deze situatie? Zo neen, waarom niet?

  Ik heb onmiddellijk bij de Chinese Ambassadeur in Den Haag en in Peking om tekst en uitleg gevraagd over deze situatie. De Chinese autoriteiten beschouwen het verhinderen van de reis van mevrouw Dong Xuan als een binnenlandse aangelegenheid en stellen het toekennen van de mensenrechtentulp aan mevrouw Ni Yulan niet op prijs.

 • Vraag 3
  Wat was de betrokkenheid van de Nederlandse ambassade bij de reis van de dochter van Ni Yulan? In hoeverre heeft u zich ingezet voor een voorspoedige reis?

  De secretaris van de jury van de Mensenrechtentulp regelt zoals gebruikelijk bij alle winnaars, in samenwerking met het ministerie de reis naar Nederland. Het ministerie heeft de Nederlandse vertegenwoordiging geïnstrueerd de dochter van de laureaat, Dong Xuan, een inreisvisum te verstrekken.

 • Vraag 4
  Heeft de Nederlandse ambassade in Peking inmiddels contact opgenomen met de Chinese autoriteiten om hier opheldering over te vragen? Zo neen, welke stappen hebben zij ondernomen en zijn zij voornemens te ondernemen?

  Ja. De Nederlandse Tijdelijk Zaakgelastigde in Peking heeft op 26 januari bij de waarnemend Directeur Generaal Europa op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken om tekst en uitleg gevraagd.

 • Vraag 5
  Welke concrete stappen zult u zelf verder nemen?

  De ceremonie zal op 31 januari plaatshebben. Ik zal daar spreken.

 • Vraag 6
  Bent u bereid deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden?

  Ja.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2012Z01378
Volledige titel: De dochter van Mensenrechtentulpwinnares Ni Yulan
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-1329
Volledige titel: Antwoord vragen Pechtold over de dochter van Mensenrechtentulpwinnares Ni Yulan